Presentació de l’Aquelarre. Una crònica una setmana i un dia després




L'ESPAI

La presentació de l'Aquelarre ha guanyat força els últims anys. De fer-se a l'interior de la Paeria i ser gairebé exclusiu pels mitjans de comunicació s'ha convertit en un acte obert i realitzat en espais emblemàtics de la festa. Al carreró de les Bruixes el 2011 o a l'interior de l'església de St Domènec el 2012. Enguany l'acte va tenir lloc a la renovada placeta de l'entrada de Sant Domènec. Un espai encertat per acollir actes d'aquesta mena, i que, demà, 15 d'agost acollirà el 1r Bruixa Folk. Els gegants fantasmes, la Polla de Cervera i un projector eren els elements que d'acord amb la decoració i la il·luminació vestien la plaça.

ELS PARLAMENTS

Als volts d'un quart de deu, feu l'aparició el presentador/moderador de l'acte, l'Astarot, sobre una cadira de rodes, acompanyat del seu ajudant. Junts van representar un gag que posava de relleu l'accessiblitat de l'espai per a persones amb mobilitat reduïda. Després d'una breu presentació anà donant la paraula als diferents membres de la taula, per aquest ordre:
  • Ramon Royes, regidor de l'Aquelarre. Presentà la festa com una aposta decidida per la cultura popular feta a Cervera. Una aposta que s'ha de fer de manera decidida i sense por a prendre decisions. En aquest sentit, Royes, en defensà la professionalització i les innovacions introduïdes els darrers anys com l'espai Pius XII, l'espai Casa D'Estiu del Mascle Cabró o la Coca de l'Aquelarre.
  • Albert Parra, gerent de l'Aquelarre. Presentà el pressupost, 164.000€. Un pressupost que s’ajusta a la realitat econòmica de la festa. Posteriorment Ramon Royes, en una breu intervenció, destacà l'ànalisi de l'impacte econòmic de l'Aquelarre realitzat l’any passat: per 164.000€ de sortida se'n generen 761.337€. Feu un breu repàs a les novetats d'enguany:  La realització del videoclip de l'Aquelarre amb la cançó "L'Infern se'n va de vacances" del grup egarenc Kayo Malayo, una bona eina per aconseguir més ressó als mitjans de comunicació i a les xarxes socials; la instal·lació d'una Haima a la plaça del fossar i la programació d'un concert de caire intimista la nit de dissabte als patis de la Universitat.
  • Sílvia Pons, directora artística. La nova directora artística, feu un esboç dels eixos de l'espectacle d'enguany: Un Aquelarre com a trobada de bruixes, però de caràcter contemporani, que al llarg del 1r 2n i 3r acte van inoculant les seves viruts al Mascle Cabró; enguany es dona èmfasi en la importància de la música en directe durant tot o quasi tot l'espectacle a càrrrec del grup Always Drinking Marching Band; feu també menció a l’escenografia d'Alba Cuñé que girarà al voltant del món dels insectes; també destacà la importància de la participació de les entitats cerverines.
  • Alba Cuñé, creadora del cartell. El cartell neix paral·lel al treball escenogràfic que estava duent a terme per a l'Aquelarre d'enguany. Així doncs, a partir d'un treball pictòric sobre una fotografia de cal Racó presa durant el XXXIV Aquelarre aparegueren dues figures antropomòrfiques, enmig d'una atmòsfera plujosa, que són els elements centrals del cartell. Destacà també el treball dels responsables anteriors, que iniciaren la línia de lligar el cartell amb la temàtica de l’espectacle.
  • Núria Turull, cap de colla dels Diables de Cervera "Carranquers". Enguany el divendres d'Aquelarre es portarà a plaça el Ball del Drac com a mostra i defensa del valor de la cultura popular en la festa. Posar de relleu els 10 anys de l'Aquelarret, una festa que fou l'embrió de l'actual Colla Infantil dels Diables de Cervera "Carranquers". Les colles de diables convidades seràn el Ball de Diables de Valls pel que fa a l’Aquelarre i la Colla Infantil dels dimonis Montblanc per l’Aquelarret. Recordà actes paral·lels com el curs de fotografia de correfocs d'Anibal Trejo (Dijous 29 d'agost) o la presentació del llibre del Ball de Diables d'Igualada de Daniel Vilarrubias (Dilluns 2 de setembre).
  • Iban Orobitg, coordinador musical. Amb l'objectiu d'escampar la música per tota la ciutat dissabte s’amplia l’oferta musical amb un nou espai, la Fira del Gran Boc, on hi actuarà Minha Ànima Gemea. Feu un breu repàs de les actuacions musicals de divendres i dissabte. Els caps de cartell seràn: divendres la Gran Orquestra Republicana i dissabte Bongo Botrako. Kayo Malayo repeteixen, i ho fan per presentar la cançó de l'Aquelarre "L'infern se'n va de vacances".
  • Montse Ortiz, co-organitzadora de la Fira del Gran Boc. Destacà la presència als tallers i conferències de noms com Sebastià D'Arbó, Gemma Blat o Ernest Benach.  Finalment posà de relleu el paper de la Fira del Gran Boc com a espai de passeig i compra de la tarda i nit de dissabte. 
  • Jaume Carbonell, president del CMC. Donà valor als tallers que els infants de Cervera faràn durant la setmana de l'Aquelarre, una "cantera" d'actors, percussionistes, xanquers, (i, abans de la llei del foc, de diables). Uns tallers que donen el seu fruit el dissabte durant la cercavila de l'Aquelarret... tot un petit aquelarre.
  • Celi Garcia, directora de l'espectacle de Divendres. Atokalíptic es el nom de l'espectacle que ens proposen Band Tokades i Sound de Secà pel divendres a la nit. Tocant a peu de plaça, sense escenari i amb l’ajuda d’elements mòbils que s'enlairaran per sobre el públic, Atokalíptic vol representar la fi del món tal i com el coneixem que ha de renèixer iniciant una nova era.
  • Carlitos Bastida, membre de Kayo Malayo. En representació de Kayo Malayo, Carlitos Bastida, explicà la il·lusió que feu als membres del grup rebre l’encàrrec de fer una cançó de l'Aquelarre. Assessorats per cerverins/es anaren composant música i lletra fins aconseguir el resultat final. L'inici de la cançó inclou un homenatge al Ball de la Polla. 
EL VIDEOCLIP

La part final de la presentació de l’Aquelarre es reservà per la primícia del videoclip de l’Aquelarre. Un projecte en el qual hi van participar totes les entitats cerverines que d’una manera o altra intervenen la nit de l’Aquelarre, així com un bon grapat de cerverins/es relacionats amb el món de l’espectacle i audiovisual.  Es tracta d’una cançó festiva, composada per Kayo Malayo, que parla dels preparatius  de l’Aquelarre i  narra la festa de la nit, acabant amb l’escorreguda del Mascle Cabró a cal Racó.

Us deixem amb la lletra:

I aquí estem!!! ja ha despertat!!! El moviment a l'oficina de l'infern, asseguts al mateix lloc de sempre, la rutina de segles fer mal. I a l'infern!!! de l'estiu!!! Els majordoms comencen els preparatius, la beguda, la roba i la plata,per les vacances infernal. I quan arriba el mes d'agost,  engeguem la millor funció!!! L'aquelarre és una festa de Cervera amb tradició, a la nit les bruixes es pentinen per invocar al Mascle Cabró!!! L'aquelarre és una festa de Cervera amb tradició, la foscor ens convida a ser lliures esperant la màgia del foc!!! Comediants!!! Entre les bèsties!!! L'enrenou d'un desordre infernal, percussió sota gegants i titelles, la passió d'un sentiment immortal. Els diables!!! i les gralles!!! Els barrets i la roba de sac, les espurnes ballen al ritme dels tabals, la gran festa ha començat Passem pel carreró de les bruixes, per anar a cal Racó, la veu del poble aclamarà...volem l'escorreguda... del Mascle Cabró!!! Ja ha arribat l'últim dissabte d'agost, i estem a Cal Racó, la veu del poble està aclamant...volem l'escorreguda... del Mascle Cabró!!!

Bon Aquelarre a tots/es!

Xavi Miret, lo Carranquer, placeta de Sant Domènec.

Comentaris