Exposició del patrimoni geganter català a Bèlgica



El passat 22 juny es presentà a Ath, Bèlgica, l’exposició “Voliac, Ferragut, L’Indi” una exposició on es mostren tres de les festes majors més representatives de Catalunya: Solsona, Vilafranca del Penedès i Reus. L’exposició pretén combinar la retrospectiva històrica i les figures de l’artista Sergi Salvó, Iakare. Les seves creacions mostren de forma original la cultura i la tradicions catalanes. 

Avui dia els gegants són més vius que mai a les regions d’Europa on s’hi ha mantingut aquesta tradició des de fa quatre o cinc segles: el Nord-oest, la Mediterrània occidental i algunes regions de l’Europa central. Les creacions són abundants, fins i tot aquelles que tenen una durada efímera. Els gegants més antics han conservat una gran popularitat degut a la seva pervivència de generació en generació que els identifica com a símbols. Són elements que contribueixen a refermar la identitat de la gent de les poblacions a les quals pertanyen. 

Trobem els seus inicis a l’edat mitjana, en un context religiós de processons, context que va esdevenir laic amb els canvis socials i històrics. Aquest fenomen inicialment va ser urbà però també es va estendre als medis rurals, inserint-se en la quotidianitat de la societat contemporània. N’existeixen milers per tot Europa que animen les festes majors, les celebracions patronals, les solemnitats cíviques i les commemoracions nacionals. 

Darrera les figures hi trobem els geganters, els portadors, els músics, els constructors, els artistes, els artesans... tot un món entregat a aquests personatges emblemàtics en els quals hi trobem una raó per apassionar-se i divertir-se. 

Els gegants a Bèlgica 

A partir de 1975 van proliferar els gegants a Valònia, a Brussel les, a Flandes i al Nord de França. Actualment se’n compten fins a més de 1500. També trobem algunes desenes de gegants a Holanda. Aquest dinamisme s’explica abastament pel desig de reforçar les seves arrels, en un moment en el qual la crisi econòmica i social augmenta la inseguretat i en el qual la globalització provoca una uniformització de la cultura. 

Les celebracions més antigues que compten amb la participació de gegants han conservat el seu sentit identitari i emblemàtic. Els gegants i els dracs són grans figures de fins a nou metres d’alçada i podent pesar fins a 350 quilos. Representen els herois mítics, animals, elements locals contemporanis, personatges històrics, bíblics o llegendaris. L’ampli ventall de representacions barreja sovint els seguicis laics amb les cerimònies religioses i les seves característiques poden variar d’un poble a l’altre. Existeix però una constant: cada festa obeeix a un ritual precís i els gegants són sovint el referent de la història, de l’origen llegendari o de la vida de la ciutat, són un element identitari de la població. 

Gegants i Bestiari animen les festes populars, de les quals en són actors principals almenys una vegada a l’any, l’aparició de cada figura va lligada a la seva festa, que sempre se celebra en una data concreta. Portades des de dins per una o diverses persones, aquestes efígies gegantines desfilen en seguicis i processons, escenifiquen històries i dansen pels carrers acompanyats de grups de música, de gent vestida d’època i la comparsa dels geganters. La multitud segueix el seguici, molta gent participa en els preparatius i treballen en diversos aspectes de la festa. La creació d’un gegant així com el seu manteniment permanent, necessita setmanes de treball expert de diferents artistes i artesans que s’ocupen de la varietat de materials utilitzats en la figura. L’any 2005, la UNESCO va reconèixer les festes i els gegants d’Ath, Brussel·les, Cassel, Dendermonde, Douai(fr), Malines i Mons.

La Maison des Géants (Casa dels Gegants,Ath, Bélgica) 

La Casa dels Gegants és un museu que proposa als visitants descobrir els grans personatges d'Ath i també els que es troben en altres països d'Europa. 

Una exposició permanent presenta la història dels gegants, les tècniques de fabricació i les maneres de portar-los. El visitant descobreix el folklore d'Ath amb la seva famosa festa major "La Ducasse" reconeguda per la UNESCO. També es poden descobrir festes i concentracions amb gegants viatgers. 

Catalunya, “l’altre país” de gegants 

Catalunya és probablement la regió d’Europa més rica en gegants i en figures festives. També documentats al segle XV, avui existeixen més de 3000 figures i gairebé 1000 figures de bestiari. Hi trobem àligues, lleons, mulasses, bous, dracs, víbries i altres animals diversos, també hi ha un bon nombre de cavallets, similars als cavalls Diricq i als que animen festes i carnavals de bona part d’Europa. A més existeix un volum de nans i capgrossos que supera els 10.000, poc comuns a les nostres regions però també presents a altres països, per exemple Àustria. 

Aquestes figures gegantines han aconseguit una personalitat pròpia, un interès especial per la qualitat escultòrica i l’execució de danses, en són trets característiques. El volum de figures s’ha multiplicat considerablement amb l’arribada de la democràcia, després de l’etapa franquista. La gran festa local, la Festa Major, acostuma a comptar amb actes protagonitzats pels gegants, els nans i el bestiari, al seu entorn es desenvolupa una gran activitat, gràcies al dinamisme d’associacions i del suport de les institucions. 

Les trobades locals, comarcals, nacionals i internacionals s’han multiplicat. Al costat de festes nascudes recentment, hi trobem les manifestacions amb una gran trajectòria tradicional, com la famosa Patum de Berga, inscrita a la llista del patrimoni cultural immaterial de la UNESCO l’any 2005. 

IAKARE 

El taller d’artesania IAKARE està instal·lat a la població costera de Vilanova i la Geltrú, a 50 quilòmetres al sud de Barcelona. Des dels inicis, aquest estudi s’ha especialitzat per la creació de peces artesanals en paper-cartró. Han arribat a desenvolupar una tècnica pròpia que permet concebre els personatges amb una caràcter marcat, associant l’humor, la fantasia i la realitat. Les seves realitzacions retraten la realitat amb tot el rigor i al mateix temps que amb una fina ironia. A les seves creacions els agrada anomenar-les “figuretes de paper”.El taller sempre s’ha interessat i ha concebut diferents col·leccions de figuretes relacionades amb la cultura popular i tradicional. A partir del 2011 s’interessen pels gegants catalans i tot l’univers que els envolta. 

A partir d’aquí han reproduït i imaginat els gegants de moltes ciutats catalanes: Barcelona, Vilanova i la Geltrú, Molins de Rei, Sant Vicenç dels Horts, la Granada, Reus, Lleida, Terrassa, Rubí, Ripoll, Mataró, Solsona... Per cada ocasió, les peces s’han presentat en públic per mitjà d’exposicions temporals. 

L’exposició de la Maison des Géants mostra tres exemples destacats de la riquesa festiva de Catalunya, tres poblacions distants entre si, en les quals se celebren festes amb un patrimoni tradicional de primer ordre, del qual destaca la singularitat dels seus gegants, els seus capgrossos i el seu bestiari. 

IAKARE presenta les figuretes de les ciutats de Reus, Solsona i Vilafranca del Penedès. Aquestes tres festes són ben representatives del fenomen dels gegants i del bestiari de Catalunya. S’exposarà un mínim de 230 figuretes. Hi podreu veure gegants pròpiament dits i el bestiari, d’altres personatges tradicionals de les festes, però també del públic assistent, tot integrat en una reproducció del carrer o la plaça, el marc original en el qual es desenvolupa la festa. 

Les creacions de IAKARE es complementen amb un seguit de peces deixades per les ciutats implicades: bustos de gegants, pòsters, indumentària, objectes... Diferents enregistraments sonors i de vídeo, ens permeten submergir-nos al cor de les festes catalanes.

Comentaris