Els 40 anys de la gran festa de carrer de Comediants, als cinemes



Aquesta és la història d'un despertar, de festa, del final de la dictadura, un conte per a infants en el qual es mesclen les alegries i les penes, tot i que predominen les primeres... 

El documental 'Comediants, amb el sol en la maleta' dirigit per Elisenda Dalmau i Héctor Muniente repassa els 40 anys de la companyia amb el testimoni dels seus protagonistes, els anteriors i els actuals, i de col·laboradors com Pasqual Maragall, Joan Manuel Serrat o Javier Mariscal i amb imatges de les grans posades en escena de la companyia. El fil conductor, amb una clara estètica Comediants, gira al voltant d'un conte d'un grup de teatre que busca el sol. La pel·lícula s'estrena aquest divendres.

Un sospir. Aquests 40 anys li han passat així de ràpid a Joan Font, director de Comediants i director artístic. En declaracions a l'ACN, Font ha assegurat que una de les idees que planeja per tot el documental és que no s'ha de defallir quan es vol tirar endavant i que tot és possible. "És un cant a l'esperança, a la il·lusió i a la creativitat i a que la vida es pot muntar de moltes maneres. Nosaltres en vam escollir una i amb el pas del temps ha evolucionat cap a un altre", ha recalcat.



'Comediants, amb el sol en la maleta' fa un repàs cronològic dels 40 anys de Comediants, però com ha explicat la codirectora Elisenda Dalmau la seva història és també la del país. Dalmau espera que tothom se la faci seva. Des dels inicis en l'etapa del franquisme als principis dels 70, amb aquella representació embogida del 'Non plus plis'; la seva filosofia de vida de viure i treballar tots junts; les festes al carrer i l'exploració d'aquest art; l'actuació a l'estació de metro de Times Square; el centre de creació 'La Vinya'; l'espectacular cloenda dels Jocs Olímpics del 92 o l'experimentació al oferir espectacles operístics. El documental passa per totes aquestes fases. 

La història està explicada per alguns dels protagonistes de tot allò com Font, Jaume Bernadet, director artístic del grup; Paca Sola, responsable de recerca de recursos i coordinació de projectes lírics o Rita Kuan - Jin-hua, actriu i responsable de l'apartat de creació i producció artística. Així mateix, hi ha altres exmembres del grup que expliquen la seva experiència com Quimet Pla. Al documental també hi apareix Anna Lizaran, qui va formar part del col·lectiu. També hi surten col·laboradors com Pasqual Maragall, Joan Manuel Serrat, que dedica un tema als Comediants, Javier Mariscal i Bassat. 

La utopia i el viatge 

Font ha ressaltat que el títol del documental 'Comediants, amb el sol en la maleta' és molt simbòlic: "El sol no és el sol com a astre, sinó com aquesta utopia perquè arribar al sol és l'impossible i la maleta simbolitza el viatge d'anar amunt i avall i el teatre, que està també dins d'una maleta". El director del grup ha assegurat que sempre s'ha de tenir "la maleta apunt" per poder canviar i moure's. 

Ha assenyalat que és una persona que li interessa el futur i ha assegurat que el bonic per a ell del documental és veure tot la feina feta, així com amics i companys que han format part de l'equip; alguns d'ells malauradament han mort.



El 'millonetis' 

Font ha recordat que un dels personatge del seu primer espectacle: el 'millonetis', que era un gegant. Ha apuntat que en aquell moment s'estava en una dictadura, però ha assegurat que tot i que hagin canviat les coses "el 'millonetis' segueix essent un gegant i tots estem al seu voltant". "Hem de tornar a buscar el color i l'energia i no ens poden robar el que és nostre, el carrer, la festa, la vida i l'art". En aquest sentit, ha considerat que Comediants hi ha de jugar un paper. 

'Comediants, amb el sol en la maleta' és una pel·lícula produïda per Setmàgic Audiovisual, TVE, TVC i Dis Productions. 

Comentaris

Joana Capdevila ha dit…
La mare de tot.
Felicitats Comediants!