"El Ingenio"
L'obrador més popular i d'on ha sortit una bona part de gegants de Catalunya és El Ingenio barceloní. En un catàleg de maniquís de la botiga diu així: "el Ingenio (...) Delfín Homs Furnell (...) Esta casa viene funcionando desde el año 1868, habiéndose acreditado en todas las especialidades que viene sirviendo contando con selectísima clientela".
El fundador de la botiga-obrador va ser Benet Escaler, que va portar a Catalunya el mètode de cartró de l'Exposició Universal de París, on va ser exposat pels venecians. Un cas curiós d'aquest cartró és que es coneix com a cartró venecià, mentre que els venecians l'anomenen cartró genovès i a Gènova l'anomenen cartró català. Sembla que el cartró va fer un llarg periple fins a tornar a casa.
El Ingenio es va convertir en una botiga molt popular. En una propaganda que Benet Escaler va enviar a l'Ajuntament de Sabadell, amb motiu del Concurs de Gegants de Barcelona, el 1902, s'hi llegeix: "Fabricación especial de Gigantes, Enanos y Cabezudos. Fábrica de Maniquís para Sastres y Modistas. Gran Bazar de Juguetes, Abanicos, Paraguas y Cartas Postales Artísticas". Un cop mort Benet Escaler, la botiga va anar a mal borràs i el 1920 Delfí Homs va llogar el local als antics propietaris, la Casa Escaler de Torelló, que s'havien arruïnat. Va mantenir-ne el nom i va convertir El Ingenio en una botiga d'imatgeria religiosa, però per la força del costum, la gent anava a la botiga a comprar-hi caparruts, gegants i dimonis, en lloc de sants i marededéus.
Delfí Homs va compaginar la imatgeria religiosa amb la festiva fins que aquesta es va anar imposant a poc a poc. Els anys 20 i 30 van ser els de més esplendor de l'obrador i els artífexs van ser els escultors Lluís Sabadell i Lambert Escaler, aquest darrer familiar del fundador de El Ingenio. També en aquells temps va començar-hi a treballar Domènec Umbert. La botiga va passar de Delfí Homs al seu gendre, Josep Cardona, el qual tot i no ser de l'ofici va acabar fent-se'n càrrec. Durant aquest temps, a El Ingenio van construir-se més de 300 gegants, alguns avui desapareguts. També va ser allí on Els Comediants va fer el seu aprenentatge en la tècnica del cartró. L'any 1982, Josep Cardona, quan tenia 66 anys, va ser trobat mort al port de Barcelona.
En un primer moment, després de la mort de Josep Cardona, la seva filla Rosa va pensar a liquidar la botiga. Fins i tot es va vendre un munt de material a preu d'oferta i unes quantes poblacions van poder comptar amb una parella de gegants per aquest motiu. Aquest és el cas, per exemple, dels gegants de Sant Julià de Vilatorta, que representen un legionari romà i una matrona, encara que no es té cap notícia de la presència de romans al poble. La crisi, però, va passar i actualment El Ingenio continua obrint les seves portes al carrer Raurich, sota la direcció de Rosa Cardona.
Jan Grau i Martí
Pàgina web d'El Ingenio: www.el-ingenio.net
Extret del llibre "Gegants", de Jan Grau i Martí, editorial Columna, col. Terra Nostra, núm. 37, 1996.
Imatge extreta de http://www.shopikon.com/barcelona/shopping_guide/1012_el_ingenio
Comentaris