Estrenat el drac de Torroella de Montgrí dissenyat i construït per l’escultora vilafranquina Dolors Sans.



El passat dissabte 20 d’abril, es va estrenar la darrera creació de l’escultora vilafranquina Dolors Sans: el drac de Torroella de Montgrí. Acompanyat de 4 dracs, el drac de la Bisbal, la Víbria de Barcelona, la Bèstia de Parets i el Cabrot del Vendrell es va presentar el drac a la plaça major dins d’un espectacle complert amb dansaires, músics i un nombrós públic. A Torroella hi ha referències escrites de l’existència d’un drac en un document del segle XVII. El nou drac és una iniciativa de la Colla de Geganters de Torroella que disposen d’uns gegants històrics del segle XIX. El drac es porta com un gegant i té una alçada de 3,30 mts i disposa de 10 punts de foc.

El nou drac dissenyat i construït per Dolors Sans parteix de la història de Torroella i s’inspira en un drac de tipus heràldic medieval. El caracteritza el fet de ser un drac reptant, com la majoria de dracs heràldics. Té les ales clàssiques de molts escuts que són una estilització d’ales de ratpenat. Les escames del drac són de color daurat i granat, colors habituals als estendards de l’època medieval i que recorden els colors groc i vermell de l’escut de Torroella.

El llom del drac té el perfil del massís del Montgrí, amb el castell i el de les illes Medes. La cua té una forma serpentejant com el riu Ter que desemboca al municipi.

Sobre les faldilles que tapen al portador del drac, hi ha plaques que representen la torre que està representada a l’escut de la vila. La torre simbolitza Torroella i el seu castell i la cua del drac que envolta les faldilles amb la torre significa el drac que protegeix la vila.

NOTA: El programa Telenoticies vespre de cap de setmana de TV3 del dia 21 d’abril de 2013 va emetre la següent notícia sobre l’estrena del drac:
http://www.324.cat/video/4544531/altres/Artesana-de-dracs-i-gegants

Notícia facilitada per la Dolors Sans, dolors@dolorssans.com

Comentaris