El grup de municipis de la nova ruta 1714 oficial es reuneixen al Museu d'Història de Catalunya.
La iniciativa vol per difondre els escenaris destacats de la guerra de Successió des d'una vessant històrica i cultural.
Convocats pel Comissionat del Tricentenari, els responsables dels
equipaments dels deu municipis que formaran part de l'estructura
principal de la ruta 1714 oficial, composta per una seixantena de
monuments històrics destacables de la guerra de Successió, es van reunir el matí del passat 11 d'abril a la seu del Museu d'Història de Catalunya.
A la reunió,
presidida pel comissari de la commemoració del 1714, Miquel Calçada,
també hi van participar el director del Museu d'Història de Catalunya i
responsable d'exposicions del Tricentenari, Agustí Alcoberro, i altres
agents implicats en el projecte.
La trobada s'emmarca en el
conjunt de reunions de treball habituals que s'han realitzat des de la
creació del comissionat i que tenen com objectiu avançar en el disseny
de les actuacions que vertebraran la Commemoració del 1714.
En
el marc de la commemoració del tricentenari del desenllaç de la Guerra de Successió, s'ha estimat oportú ampliar l'abast de la Ruta 1714 que
en la seva creació estava composta per cinc monuments de cinc municipis i
que ara s'amplia fins a 10 punts:
- el Centre Cultural del Born de Barcelona: Restes arqueològiques descobertes en el subsòl del mercat del Born, on hi havia cases que van ser enderrocades per construir la Ciutadella com a centre defensiu borbònic (1717).
- el Castell de Cardona (Bages): Setges de Cardona (1711 i 1714) i capitulació del 18 de setembre de 1714, una setmana després de caure Barcelona.
- la Universitat de Cervera (Segarra): Felip V va suprimir les universitats catalanes i va fer construir, a proposta dels comuns de Cervera, una universitat a la ciutat (a partir de 1717), com a símbol del nou poder borbònic.
- el Turó de la Seu Vella de Lleida (Segrià): Lleida va ser la primera ciutat catalana a caure (1707). Amb l’ocupació borbònica, la Seu Vella va ser convertida primer en una presó i posteriorment en una caserna (1749); al voltant s’hi va fer una fortificació.
- la casa natal de Rafael Casanova a Moià (Bages): Població natal de Rafael Casanova: conseller tercer de Barcelona (1706), conseller en cap de Barcelona (1713) i cap de la Coronela (mílícia urbana).
- la Torre de la Manresana als Prats de Rei (Alta Segarra, Anoia): La batalla dels Prats de Rei (setembre-desembre 1711), amb victòria dels aliats, va tenir lloc a l’àrea de la torre de la Manresana, únic element que resta de l’antic castell de frontera.
- el Museu de Sant Boi de Llobregat, l'església de Sant Baldiri i la tomba de Rafael Casanova a Sant Boi de Llobregat (Baix Llobregat): Rafael Casanova va viure i morir (1743) a Can Barraquer, edifici on hi ha la seu del Museu de Sant Boi de Llobregat. Resta enterrat a la capella de la Pietat de l’església parroquial de Sant Baldiri (primer terç del segle XVIII).
- Castellciutat a la Seu d’Urgell (Alt Urgell): Principal baluard pirinenc de la resistència austriacista. La fortalesa era governada pel general Josep Moragues. La capitulació va ser el 28 de setembre de 1713.
- el castell de Talamanca (Bages): La batalla de Talamanca va ser la darrera victòria dels exèrcits austracistes abans de la caiguda de Barcelona (13 d’agost de 1714).
- l'ermita de Sant Sebastià a Santa Eulàlia de Riuprimer (Osona): Pacte dels Vigatans (17 de maig de 1705) formalitzat a l’ermita de Sant Sebastià. Bressol de l’austriacisme català, origen de la revolta a favor de l’arxiduc Carles.
El Govern va crear el 2011 la
Comissió de Commemoracions que entre d'altres objectius té,
principalment, el de recuperar i divulgar la memòria de la Guerra de Successió i de les seves conseqüències per a l'organització política i
institucional de Catalunya a través de la commemoració, l'any 2014, dels
300 aniversari del 1714.
Informació extreta de http://www.mhcat.cat/mhc/noticies_del_museu/noticies_del_museu/el_grup_de_municipis_de_la_nova_ruta_1714_oficial_es_reuneixen_al_museu_d_historia_de_catalunya
Comentaris