El Fons #Fotogràfic de CLAUDI GÓMEZ GRAU. Una mirada etnològica @DArxCervera @MuseudeCervera




Reproduïm aquí sota aquestes línies l'article de la historiadora Montse Graells Vilardosa dedicat al Fons Fotogràfic de Claudi Gómez Grau, editat el juliol de 2012 a la 'Revista d'Etnologia de Catalunya', en el seu número 38. 

El Fons Fotogràfic Gómez Grau és un fons privat que es troba a Cervera (la Segarra) i té un copiós nombre de fotografies fetes des dels anys vint fins als anys vuitanta del segle xx. Aquestes dates límit es corresponen amb les de la vida del fotògraf, Claudi Gómez Grau (1907-1989), iniciador d’aquest fons, que va començar com a fotògraf d’una manera amateur i que ben aviat es va decantar pel món del cinema, concretament per la foto fixa. 

La iniciativa d’inventariar i documentar aquest fons va partir del Museu Comarcal de Cervera, des d’on hom era conscient de la seva importància. Ja abans d’estar inventariat, el fons es trobava a l’abast de molts historiadors gràcies als treballs previs que s’havien fet, com l’edició d’un CD de fotografies l’any 2000 pel Centre Municipal de Cultura de Cervera que va servir de base per a la Història Gràfica de la Segarra(2001), així com altres coneixedors d’aquest fons privat, amb un cert accés a través del seu propietari actual. 

Així ja l’any 2005 va produir una exposició que difonia la figura i el treball d’aquest fotògraf segarrenc, en Claudi Gómez Grau, exposició que va evidenciar de nou que calia aprofundir més en la coneixença de la seva producció fotogràfica i en com estava en l’actualitat aquest fons. Calia, per tant, disposar d’un inventari i documentar les fotografies per permetre fer més fàcil i assequible la consulta als que hi estaven interessats, els quals moltes vegades hi han arribat per altres vies, com ara a través del fons fotogràfic de l’Arxiu Comarcal de la Segarra o de fotografies que han estat publicades en treballs d’autors d’origen segarrenc i en diverses especialitats. 

La recerca que aquí presentem s’inscriu dins els programes IPEC-Documentació de la convocatòria 2008-2010 del Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana, en el marc de l’Inventari del Patrimoni Etnològic de Catalunya. El projecte va ser presentat pel Museu Comarcal de Cervera, amb la primera motivació d’inventariar i documentar el major nombre de fotografies que componen el Fons Fotogràfic Gómez Grau, i d’aquesta manera posar-lo a l’abast del públic en general, com una eina més per conèixer la fotografia com a document social i rendibilitzar aquest fons, compost d’unes quinze mil fotografies.

Imatge extreta de http://www.museudecervera.cat/start.htm

Comentaris

Anònim ha dit…
Dins dels actes de Sant Jordi, avui dilluns 21 d'abril a les 10 del vespre tindrà lloc al Cinema Casal de Cervera i organitzat pel CMC l’acte de reconeixement a Frederic Gómez Grau, mort recentment.

FREDERIC GÓMEZ GRAU
MOSTRA FOTOGRÀFICA I PASSI DE LA PEL·LÍCULA Ay, Carmela!