PETITS GEGANTS I BESTIARI PETIT. La col·lecció de petits elements festius d'Albert i Marc Caelles Solé.




Aquests dos germans solsonins presenten a La Casa dels Entremesos de Barcelona, del 28 de febrer al 23 d'abril, una bona part de la seva col·lecció de petits elements folklòrics de la cultura popular que han anat recopilant des de la seva infantesa. Peces de cartó, plom, fusta, goma... per jugar, portar, mirar... 

Una visió diferent de la nostra imatgeria festiva.

Informació extreta de la pàgina web de La Casa dels Entremesos, http://www.lacasadelsentremesos.cat/

Comentaris

Lo Carranquer ha dit…
Dos solsonins exposaran a Barcelona la seva col·lecció de petits elements folklòrics
Els joves Albert i Marc Caelles mostraran un tast del prop de mig miler de figures que han recopilat arreu del país
24.02.2013 | 08:35

REDACCIÓ Les postades i racons de la casa dels germans solsonins Albert i Marc Caelles alberguen prop de mig miler de figures d'elements folklòrics d'arreu. Una petita porció d'aquesta col·lecció particular s'ha traslladat aquesta setmana a Barcelona, on es mostrarà en una exposició a la Casa dels Entremesos, del Centre Barceloní de Difusió i Producció de la Cultura Popular d'Arrel Tradicional Catalana. La mostra, formada per més d'un centenar de peces, pretén donar una visió diferent de la nostra imatgeria festiva i es podrà visitar del 28 de febrer al 23 d'abril.
A l'Albert i al Marc Caelles, la passió per la imatgeria festiva els ve de petits. El seu pare, Joan, "ja havia fet ball de bastons i cavallets" a Solsona i tots dos són geganters, tant de la colla del Carnaval com de l'agrupació que s'encarrega dels gegants del Corpus i la Festa Major de Solsona. Des de sempre, a més, col·leccionen tota mena d'elements folklòrics, la majoria de petites dimensions. Allà on van miren de comprar-ne un, altres els els regalen i, ara, amb prop de mig miler de figures (fan el càlcul a ull, no s'han dedicat mai a comptar-les), "cada cop és més difícil" aconseguir-ne que no siguin repetides. "Ara més que res busquem la diferenciació amb els materials o les anem a buscar a diferents poblacions, demanant abans si tenen rèpliques de les peces", explica el Marc, el petit.

Els elements de la comparseria de la Patum de Berga, de les festes del Tura d'Olot, de Vilanova i la Geltrú, de Vilafranca... Al costat dels elements solsonins (no n'hi falta cap, ni de la festa major ni del Carnaval), hi conviuen gegants i bestiari petit d'arreu de les nostres comarques i algun de fora. Per exemple, els gegants de Burgos, tot i que l'Albert explica que fora de Catalunya "no hi ha gaire tradició: tenen gegants però les figures les trobes en pobles comptats".

Entre tants petits gegants i altres elements de la nostra cultura popular, els germans Caelles han hagut d'escollir els que es mostraran a Barcelona, embalar-los i deixar-los a punt per ser traslladats. Per fer la selecció, "hem intentat posar figures de diferents materials". Els dos germans solsonins expliquen que la majoria de figures són fetes de resina i cartró, però també n'hi ha de materials tan diversos com paper, plastilina, goma, fang, plom o cera. "Fins i tot tenim una parella de gegants del pi que són una còpia exacta dels grans: amb els cavallets amb fusta i les esponges", expliquen.

Després d'una primera exposició de dracs a Solsona per la fira de Sant Isidre, els Caelles traslladen ara un tast de la seva col·lecció a la capital, que es podrà fer una idea de la riquesa de la imatgeria festiva gràcies a les seves figures.

____________________________________________
http://www.regio7.cat/solsones/2013/02/24/dos-solsonins-exposaran-barcelona-seva-colleccio-petits-elements-folklorics/225734.html