El Pa de Pagès Català rep el segell dels productes europeus de qualitat.



El Pa de Pagès Català es va convertir ahir en el 18è producte de Catalunya inclòs al registre de productes agrícoles i alimentaris de qualitat de la Comissió Europea. El pa produït a Catalunya segons les característiques i sistemes d'elaboració descrits per al seu registre es podrà comercialitzar, a partir d'ara, amb el segell d'Indicació Geogràfica Protegida (IPG)

El Pa de Pagès Català s'inclou en la categoria 2.4 de productes agrícoles o d'alimentació, que correspon a pans, pastes, pastissos, dolços i d'altres productes de fleca. Aquesta nova indicació geogràfica es descriu com un "pa tradicional, rodó, amb una crosta cruixent i una molla tendra amb forats grans, amassat sempre a mà. Es produeix de forma artesanal, amb fermentació lenta i cocció en forns de terra refractari". La descripció inclou característiques com ara olor, gust, textura i pes. 

El pa s'afegeix així a d'altres productes de Catalunya i les Illes que ja formen part del registre de la Comissió. Si volguéssim preparar un àpat complet amb productes catalans o illencs amb segell de qualitat UE podríem fer-ho sense problema, ja que hi trobem aliments de procedència i característiques diverses. Un possible menú: mongetes del ganxet amb patates de Prades -regades amb oli de Siurana o les Garrigues- i llonganissa de Vic; i, de postres, poma de Girona, pera de Lleida o clementines de les Terres de l'Ebre. També podríem fer un primer a base d'arròs del Delta o de calçots de Valls, i seguir amb pollastre del Prat acompanyat amb una torrada de pa de pagès català i formatge de l'Alt Urgell o la Cerdanya. També, panellets, registrats com a Especialitat Tradicional Garantida, o bé torró d'Agramunt (IPG). 

 Dins els registres de qualitat dels productes agrícoles de la UE, les Indicacions Geogràfiques Protegides (IGP) són per a productes agrícoles i alimentaris la reputació o característiques dels quals estan estretament vinculats a una zona geogràfica. Com a mínim una de les etapes de producció, transformació o elaboració ha de tenir lloc en aquesta zona. Les Denominacions d'Origen Protegides (DOP) s'atorguen a productes les característiques dels quals es deuen exclusivament o fonamentalment al lloc de producció i als coneixements tècnics dels productors locals. I les Especialitats Tradicionals Garantides (ETG) garanteixen el seu caràcter tradicional, ja sigui per la seva composició o bé pel mètode de producció, tot i que no estan lligades a un lloc en concret. 

 La Comissió Europea també gestiona dos registres d'indicacions geogràfiques de vins i begudes espirituoses. 

Informació extreta de http://www.regio7.cat/gent/2013/02/21/pa-pages-catala-rep-segell-dels-productes-europeus-qualitat/225449.html

Imatge extreta de http://www.lacocadecercs.cat/

Comentaris

ramon ha dit…
No hi ha res com un bon pa amb tomàtic amb pa de pagès.