El 28 d'abril, a Montserrat, en Treball i na Cultura fan 25 anys!




25 anys d'en Treball i na Cultura. 

L’ 1 de juny de 1985 l’assemblea general de l’Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya, sotmetia a votació els diferents dissenys presentats amb la finalitat de construir uns gegants que representessin l’esmentada entitat. Uns gegants que ens representessin a tots.

Entre les proposades, va ser triada l’obra presentada per Griselda Karsunke. Els gegants de l’Agrupació serien na CULTURA i en TREBALL. Ella, una dona rossa, amb els ulls clars, de faccions fines i tranquil·les, que recordés els nostres avantpassats que varen venir de terres nòrdiques i que s’establiren aquí per sempre. Ell, un home amb rostre bru, cabells rinxolats i la barba espessa, ulls foscos i faccions marcades, un aspecte més propi de les cultures mediterrànies.

Gairebé tres anys després, l’1 de maig de 1988, en TREBALL i na CULTURA eren presentats en societat en un espai immillorable, en el marc incomparable de l’Abadia de Montserrat. Si ens posem a fer números, ràpidament ens adonem que aquest any és ben especial, ja que en TREBALL i na CULTURA celebren el seu primer quart de segle de vida!

Vint-i-cinc anys donen per molt! I la història dels nostres gegants està ben carregada d’anècdotes i experiències. Però anem per ordre. Un cop aprovat el projecte de construir uns gegants que representessin l’entitat, i decidit el disseny, va ser encarregada a les expertes mans del mestre geganter solsoní Manel Casserras i Boix, la construcció de la nova parella.

En TREBALL i na CULTURA han tingut sempre una vocació de representar Catalunya, més enllà de la que evoquen els seus noms i vestits. Aquesta vocació els ha fet que representin el nostre país a l’estranger, estant presents a indrets tan allunyats de casa nostra com el Japó, i havent recorregut mitja Europa. Però sens dubte, el que ha dotat de personalitat aquests gegants és haver estat presents a actes i celebracions de rellevància al nostre país: des de la celebració d’un aniversari geganter al poble més petit, fins a diferents celebracions a les gransciutat. Aquesta presència els ha convertit en uns gegants estimats per molts catalans, siguin o no geganters.

A aquesta presència al territori cal afegir que en TREBALL i na CULTURA han estat portats, al llarg d’aquests 25 anys, per 25 colles geganteres que han assumit el compromís, com a Ciutat Gegantera de Catalunya, de vetllar i portar els gegants de l’Agrupació allà on eren requerits. Crec que no exagerem si afirmem que aquests gegants són els qui han estat portats per més geganters i geganteres diferents en només 25 anys: les vint-i-cinc colles que han tingut l’honor de custodiar-los com a Ciutat Geganteres; persones que al llarg d’aquests anys han estat membres de la Junta Directiva de l’Agrupació o bé del Cos de Monitors de Ball; i fins i tot aquelles persones que no s’han pogut estar de demanar poder carregar durant una estona aquests gegants tant representatius.

L’any 1998, coincidint amb la diada de l’1 de maig, es tornaven a trobar al Monestir de Montserrat prop d’un centenar de colles geganteres per celebrar el desè aniversari dels gegants de l’Agrupació. En aquesta ocasió, i per celebrar l’esdeveniment, en TREBALL i na CULTURA van estrenar el que esdevindria el seu ball de protocol fins a data d’avui: el Ball de l’Aniversari, obra de Marcel Casellas, i amb coreografia de Ricard Abellán. El Ball Nou, que havia estat composat per Jordi Fàbregas i coreografiat per Ramon Guilanyà, va ser regalat a les colles que havien acollit, o acollirien a partir d’aquell moment, la Ciutat Gegantera de Catalunya, com a reconeixement a la seva tasca.

Deu anys després, i en aquesta ocasió a l’acollidora població de Miravet, a la Ribera d’Ebre, es van celebrar els vint anys dels gegants de l’Agrupació. La festa va comptar amb la representació de gran part de les Ciutats Geganteres, així com una parella representativa de cada comarca o vocalia de l’Agrupació, que acompanyaren en TREBALL i na CULTURA en aquesta data tan especial. Cal destacar l’estrena aquell dia del ball dels gegantons de l’Agrupació, Peuets de Gegant, amb música de Paco Lavega i coreografia del Cos de Monitors, així com l’espectacle que explicà la història gegant de Catalunya, en l’incomparable marc del Castell de Miravet. Abans d’acabar la vetllada, van fer aparició navegant pel riu Ebre les còpies d’en TREBALL i na CULTURA, obra de Jordi Grau, que tindrien, a parir d’aquell moment, la representativitat de l’entitat, mentre els gegants originals serien desats a l’espera de la futura ubicació al local de l’Agrupació. Per primera i única vegada fins a la data, va ser interpretat el Ball de l’Aniversari per les dues parelles de gegants.

I aquest any 2013 celebrarem els vint-i-cinc anys d’en TREBALL i na CULTURA, tornant als orígens, al lloc que els ha vist nàixer i al lloc on renaixeran de nou, al centre de Catalunya, a la màgica muntanya de Montserrat. Després d’una profunda restauració, els gegants originals tornaran a estar preparats per trepitjar país de nou. El proper 28 d’abril reviurem el moment màgic que fa vint-i-cinc anys ens va portar en TREBALL i na CULTURA. Geganters de Catalunya, aquest dia, no pot faltar ningú!

Text extret del 'Calendari del Món Geganter 2013. Trobades, sortides i festes amb gegants i capgrossos', editat per l'Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya.

Comentaris

jaume primer ha dit…
felicitats a la parella!