Restauració del contrapès de la campana Carranca.

 

La Paeria de Cervera, la Diputació de Lleida i el Bisbat de Solsona han arribat a un acord per sufragar a parts iguals el cost, 3.500 euros, de la rehabilitació del contrapès de fusta de la campana Carranca. 

El Grup de Campaners de Cervera, amb la col·laboració de la Paeria, promou els treballs de manteniment de les campanes Tibau i Carranca.

L’actuació a la campana Tibau, que es va efectuar al desembre, va consistir a renovar els contrapesos i els suports, i també a equilibrar-la ja que feia un lleu balanceig.
 
Posteriorment s’havia d’efectuar la mateixa rehabilitació a la campana Carranca, però es va veure que l’estat de conservació del contrapès o jou de fusta estava molt malmès i que necessitava una reparació més completa.

La rehabilitació l’executarà la mateixa empresa especialitzada que va restaurar la campana Tibau, 2001 Tècnica i Artesania, de Massanassa (Horta Sud, País Valencià). Està previst que els treballs estiguin acabats abans de la celebració de la festa major del Santíssim Misteri, els dies 5 i 6 de febrer.

Campana Carranca
 
És una de les set campanes de l’església gòtica de Santa Maria que formen un dels conjunts de campanes més notables de Catalunya. Ha donat nom a la colla local de diables, els Diables de Cervera Carranquers.

Bronze d’1,14 metres d’alçada; 1,07 de diàmetre i 3,36 de circumferència. Repica en tocs per festes de barris, en el toc del Bilandó i en el toc general acompanyant les més grans. En els tocs de mort i enterrament dóna senyal si el difunt és dona: tres batallades.

Imatge: La Carranca, Sala Florensa, 3 d'octubre de 2009

Informació extreta de la pàgina web de la Paeria de Cervera, www.cerverapaeria.cat

Comentaris