La Barcelona irreverent. De la Societat del Born al Niu Guerrer (1858-1910)




La Barcelona irreverent. 
De la Societat del Born al Niu Guerrer (1858-1910)
Museu Frederic Marès  Del 4 de desembre del 2012 al 26 de maig del 2013

Una reflexió sobre la festa popular a la Barcelona vuitcentista a partir de l'estudi de l'associacionisme cultural i especialment de dues de les grans entitats recreatives de l'època: La Societat del Born (1858-1873) i El Niu Guerrer (1874-1936). L'exposició és una mostra reduïda dels més de 1.500 documents inventariats i estudiats que donen fe del fenomen de la paròdia i la ironia col·lectives i de les dosis d'irreverència d'uns ciutadans crítics amb l'ordre establert.

Durant el segle XIX, i especialment durant la segona meitat, un període de gran sacseig social i polític, la festa, i concretament el carnaval, va ser el refugi de les ironies i les sàtires contra l’ordre establert i, juntament amb la premsa humorística i alguns gèneres teatrals que assoliren una popularitat inqüestionable.

L’objectiu central d’aquesta exposició és fer veure com la paròdia tenia en la segona meitat del segle XIX uns mitjans de difusió singulars i diferents dels d’avui, i com la paròdia es pot plantejar com a precedent de les avantguardes estètiques i, concretament, del surrealisme, i de l’art conceptual-objectual.



Podeu visualitzar/descarregar el treball de recerca aquí

Imatges extretes de: Quaderns del Museu Frederic Marès. Exposicions 16. La Barcelona irreverent De la Societat del Born al Niu Guerrer (1858-1910)

Comentaris