Joves compromesos amb la cultura.



La forma més directa i fàcil de sentir-se vinculat a una terra és participar de la seva cultura tradicional i popular. Aquesta és la premissa de la qual parteix Joves per la Cultura Catalana, una associació sense ànim de lucre que comença a donar els seus primers passos i que té com a objectiu fomentar, protegir i potenciar la cultura tradicional i popular catalana i el seu patrimoni des del jovent.

“A Catalunya, per sort, hi ha molta gent que ha lluitat molt per conservar les nostres tradicions, hi ha hagut moltes persones que han estudiat i promogut aquestes tradicions, però ara és el nostre moment, és el moment d'aprendre d'ells, és el moment de mamar de la seva saviesa per seguir el cicle i ser el nou relleu. Perquè quan ja siguem més grans ens agradarà molt ensenyar les nostres tradicions a les noves generacions i, gràcies a nosaltres, com també gràcies a tots els que s'hi han involucrat alguna vegada a la història, podrem dir que la cultura catalana perdura i no afluixa, al contrari, agafa força”, argumenta en Marçal Ramon, impulsor d'aquesta entitat que ja compta amb una cinquantena de socis d'entre 14 i 30 anys.

El repte és que la cultura tradicional i popular catalana “deixi de ser un fet marginal i passi a ser una cosa més del dia a dia dels catalans”. Per això cal comptar amb el suport del jovent -que no acostuma a mobilitzar-se en aquests àmbits tant com en altres- així com dels nouvinguts. De fet, la Coordinadora Nacional de l'entitat té previst un projecte d'integració d'immigrants a la nostra cultura i les nostres tradicions. “És la millor manera de conèixer i adaptar-se a una societat”, explica en Marçal, que també assenyala que “amb els castellanoparlants hem de trobar la manera que gaudeixin d'aquestes tradicions sense els prejudicis que puguin arribar a tenir”.

L'àmbit escolar també és important per a l'entitat, i de fet, creu que es escoles i universitats han de ser un connector per “poder oferir activitats, xerrades, concerts, etcètera, perquè és important fer entendre als nens, des de ben petits, que la cultura tradicional i popular és viva, que la poden palpar, que poden gaudir-ne fàcilment”, rebla el portaveu de l'entitat.

De moment, l'entitat s'organitza a nivell comarcal, i té persones mobilitzades al Vallès Oriental, al Vallès Occidental, al Maresme i a l'Alt Penedès. Els joves interessats poden inscriure's de forma gratuïta en aquest enllaç.

També es pot contactar a través de Facebook.

O per correu electrònic.

Informació extreta de  http://www.tornaveu.cat/edicio-71/calaixsastre/9484/joves-compromesos-amb-la-cultura

Comentaris