El prodigi del 6 de febrer de 1540: breu història del Santíssim Misteri de Cervera.



Corria l'any 1527 quan l'exèrcit de l'emperador Carles, enfrontat amb el papa Climent VII, va saquejar la ciutat de Roma. Un soldat del Tarròs que hi lluità s'endugué un Lignum Crucis (tros de la Vera Creu) i el guardà fins a la seva tornada a Catalunya. En els darrers moments de vida fou assistit a Martorell per mossèn Jaume Albesa, cerverí al qual confià la relíquia, que quedà dipositada a la capella de Sant Nicolau de Santa Maria de Cervera.

El rector del Tarròs, ciutat nadiua del soldat, reclamà el dret a la relíquia, de manera que s'acordà partir-la per tenir-ne un fragment a ambdues localitats. Així fou com el 6 de febrer de 1540 es reuniren les dues parts a l'altar de Sant Nicolau i en l'intent de la partició es vessà una gota de sang, mentre un fort tro convocava una multitud a la Parròquia per conèixer els fets, que s'anomenarien el 'Sant Misteri'. La notícia s'escampà i aviat s'atribuïren propietats miraculoses i curatives a la relíquia, cosa que provocà la devoció, la peregrinació i els donatius per a la festa que la ciutat va proposar a Roma i que el Papa Pau III va concedir.

Consta que ja abans de 1619 els habitants de la ciutat es reunien a la Parròquia la vigília de la festa per pregar i cantar, i es passaven després tota la nit vetllant la relíquia. Aquesta celebració de la vigília fou reconeguda oficialment pel nunci apostòlic espanyol el 17 de febrer de 1623. Des d'aquesta data, cada 5 de febrer es canten completes al Santíssim Misteri de Cervera, només amb l'excepció d'anys de guerra o revolucions.

Text de Xavier Puig i Ortiz procedent del llibret que acompanya el CD 'Completes. Maitines del Santíssim Misteri de Cervera' (Cervera, 2011).

Imatge de la capella del Santíssim Misteri de l'església de Santa Maria de Cervera, autor de la foto Carles Tarsà, extreta de http://desdelasegarra.blogspot.com.es/2012/02/capella-del-santissim-misteri.html

Comentaris