El glossari diabler de Ramon Vallverdú (10): la M de #Matinades i de #Mirinyac · @FocEnDansa




Continua el repàs al glossari del fet diabler que ens ofereix el Ramon Vallverdú en el seu llibre 'Foc en dansa. Els balls de diables tradicionals del Penedès i el Camp de Tarragona' (l'Arboç, 2006).

Avui, la M...

M.

Maça: Estri que fan servir els diables i alguna Diablessa per tirar les seves carretilles. El seu nom es deu al fet que recorda els estris de fusta que es feien servir per picar. Està formada per un mànec, un cap i un clau. El cap acostuma a tenir forma de bóta, segurament per la relació dels diables amb els gremis de boters. El clau, de llargada diferent segons la colla, serveix per fixar les carretilles, a les quals serveix d'eix de gir, o els sortidors.

Manament: Cada un dels deu preceptes de l'Església.

Matinades: Cercavila que es fa a punta de dia amb la intenció de despertar la població el dia de Festa Major.

Matines: Nom amb què anomena alguna colla les matinades.

Membrana: Part del timbal on es percudeix per fer-lo sonar. Acostuma a ser de pell o de plàstic.

Mirinyac: Faldilla de sota feta d'una tela rígida, sovint amb barnilles i cércols metàl·lics per mantenir més bombada la faldilla exterior.

Mitra: Barret propi dels bisbes que porta el Llucifer d'algunes colles.

Molla: Flexió i extensió o rebot que es fa amb la cama de suport en un punt de dansa.

Mostra de Balls de Diables Centenaris amb Parlaments de Catalunya: Trobada anual que celebren, en algun poble d'una de les colles, les nou colles que formen la Coordinadora de Balls de Diables Centenaris amb Parlaments. En aquestes mostres es representen els balls parlats de cada colla i es fa una cercavila de foc conjunta pels carrers de la població corresponent. Aquesta trobada es fa amb la finalitat d'intercanviar impressions entre unes colles que mantenen una manera molt semblant de fer de diable. Les mostres que s'han fet fins al moment són les següents: 1995, Vilafranca del Penedès; 1996, Sitges; 1997, Torredembarra; 1998, Tarragona; 1999, el Vendrell; 2000, Vilanova i la Geltrú; 2001, Sant Quintí de Mediona; 2002, l'Arboç. El 2004 van tornar a començar la roda amb la Mostra altre cop a Vilafranca, ara amb la incorporació del Ball de Sant Miquel i Diables de la Riera.

Mudança: És com anomena el Ball de Diables de Torredembarra els desplaçaments coreografiats que fan els diables amb la seva filera entre escena i escena o entre vers i vers del seu ball parlat.


Imatge extreta de  http://www.fromoldbooks.org/DelamotteOrnamentalAlphabets/pages/051-16th-Century-letter-m/

Comentaris