Miquel Calçada visita la Universitat de Cervera



El comissari de la Commemoració dels 300 anys dels fets de 1714, Miquel Calçada, va visitar la Universitat de Cervera el passat dimecres 12 de desembre, per conèixer l’edifici i la ciutat amb vistes a l’organització dels actes commemoratius que promou la Generalitat de Catalunya des d’ara fins a l’11 de setembre del 2014

Miquel Calçada va ser rebut pel paer en cap, Ramon Royes; el regidor de Cultura, Marc Holgado; el regidor Juli Lago, i la guia turística Montse Pérez, que va explicar la història de l’edifici. La comitiva va visitar els tres patis; la sala més emblemàtica de l’edifici, el Paranimf; i l’Antiga Biblioteca de la Universitat.

Posteriorment es van traslladar a les dependències de l’Arxiu Comarcal, també a l’edifici de la Universitat, on l’historiador Josep M. Llobet Portella ha mostrat les actes municipals del 5 de setembre del 1705, en les quals es demostra que Cervera va ser fidel a l’arxiduc Carles d’Àustria i no a Felip V.

Ruta 1714

La Universitat de Cervera forma part de la Ruta 1714, un itinerari històric i turístic de visita lliure a cinc conjunts del patrimoni monumental català que van ser protagonistes de la Guerra de Successió a Catalunya, tant per la seva importància en els fets bèl•lics com per la seva dimensió social i cultural: la Seu Vella de Lleida, la Universitat de Cervera, la Torre de la Manresana (Prats de Rei), el Castell de Cardona i la Casa Rafael Casanova (Moià).

La Universitat de Cervera.

La Universitat de Cervera és, sens dubte, una de les obres més monumentals de l’arquitectura civil catalana de tot el segle XVIII.

Acabada la guerra de Successió, Felip V va accedir a la proposta dels comuns de Cervera de tenir una universitat a la ciutat i en va signar el decret d’erecció l’11 de maig de 1717. La Universitat de Cervera va substituir les sis universitats catalanes, que s’havien suprimit. El nou edifici va començar a funcionar el curs 1740-1741.

El moment de màxima esplendor correspon a la fi del segle XVIII, en què tenia uns dos mil alumnes. La Universitat va ser l’acadèmia de nombrosos personatges il·lustres com el filòsof Jaume Balmes, el bisbe Fèlix Torres Amat, l’inventor Narcís Monturiol i el militar i polític Joan Prim, entre d’altres. La presència de la Universitat va suposar un incentiu econòmic per a la ciutat, que va veure augmentada considerablement la seva activitat, tant constructiva com comercial. Amb l’adveniment de la Revolució Liberal, la Universitat es va traslladar a Barcelona, el 1837.

Notícia extreta de la pàgina web de la Paeria de Cervera.

Comentaris

una proposta ha dit…
Es podria tornar a fer Univèrsio, l'obra que es va fer per l'aniversari de la UNED.
cervereta de vergós ha dit…
Ostres,molt bona idea!estava molt bé l'obra universió!
Calamunda ha dit…
Ahir rondava per Cervera el Pep Sala, el guitarra de Sau!!

Alguna n'està passant!! Cervera està de moda!!