La història de la Loteria de Nadal




Amb els seus gairebé dos segles de vida, la Loteria de Nadal "La Grossa" s'ha convertit en una tradició i un símbol nadalenc. El primer sorteig es va celebrar el 18 de desembre de 1812. Des del primer sorteig, van ser els nens de San Ildefons els encarregats de cantar els números, que fins al 1913 estaven impresos en papers. A partir d'aquesta data, es va implantar el sistema de bombos i boles de fusta que es segueix utilitzant avui. Actualment, tots els 22 de desembre la il·lusió arriba a les nostres llars gràcies al sorteig extraordinari de Nadal, el premi màxim del qual té un valor de 3 milions d'euros.

El seu origen es remunta a l'època de les Corts de Cadis, quan el ministre de la Càmera d'Índies va pensar en ella com “un mitjà per a augmentar els ingressos de l'erari públic sense que els contribuents es queixessin”.

El primer sorteig es va celebrar el 18 de desembre de 1812. Va rebre el nom de ‘Loteria Moderna’, per a diferenciar-la de la ‘Loteria Primitiva’ iniciada pel marquès de Squillace. El nom de Sorteig ‘de Nadal’ no va arribar fins el 23 de desembre de 1892 i cinc anys després aquesta denominació ja apareixia impresa als bitllets.

Des del primer sorteig, van ser els nens de San Ildefons els encarregats de cantar els números, que fins al 1913 estaven impresos en papers. A partir d'aquesta data, es va implantar el sistema de bombos i boles de fusta que es segueix utilitzant avui.

En l'actualitat, tots els 22 de desembre la il·lusió irromp a les llars de l’Estat gràcies al sorteig extraordinari de Nadal, el premi màxim té un valor de 3 milions d'euros.

Però els que acaben el 22 de desembre amb les mans buides encara tenen una data en què confiar: el 6 de gener, quan es juga la Loteria del Nen. Aquest sorteig va néixer el 1941, encara que no va adoptar fins el 1966 el nom amb el qual se li coneix avui en dia, derivat precisament de la coincidència amb la data de l'adoració al Nen dels Reis Mags d'Orient.

Enguany els Diables de Cervera Carranquers hi juguem amb el número 98269. Si encara no el tens, afanya't!! 

Que tingueu tots molta sort, si no ens toca res... doncs molta salut! 

Quan sigui el moment, en aquesta pàgina web podreu comprovar els vostres números: 


La fotografia l'hem extreta d'aquesta pàgina web i la informació d'aquesta altra 

Comentaris