El #glossari diabler de Ramon Vallverdú (5): la E de #Elsa i #Espolsada · @FocEnDansa @DiablesdelArboc





Continuem fent un repàs al glossari del fet diabler que ens ofereix el Ramon Vallverdú en el seu llibre 'Foc en dansa. Els balls de diables tradicionals del Penedès i el Camp de Tarragona' (l'Arboç, 2006).

Avui una altra vocal, la lletra E...

E.

Elsa: Últim parlament de la Diablessa del Ball de Diables de l'Arboç a l'acte sacramental. Aquest parlament el representen també a les cercaviles. Els diables s'agenollen al voltant de la Diablessa, que recita el seu vers i posteriorment encén la carretilla que porta a la forca i crema l'esquena dels diables. Simbolitza el càstig que reben els diables pel fet d'haver perdut la batalla contra les forces del cel.

Enagos: Peça de vestir interior consistent en una faldilla amb puntes i passacintes.

Encenedor: Nom amb què anomenen algunes colles el calador.

Entredós: Teixit de malla lleuger que va al mig de la peça de roba. Si anés a l'extrem inferior seria una punta.

Entremès: Representació de petit format que es representava originàriament entre plat i plat dels àpats reials. Posteriorment van passar a ser representats al carrer i  incorporats a les processons de Corpus de la baixa edat mitjana.

Espolsada: Punt de dansa que fan servir algunes colles un cop tenen la carretilla encesa. També es conegut com el salt de Vilanova, ja que aquesta colla és la que el va començar a utilitzar. Musicalment, el punt dura dues negres. A la primera es fa un salt sobre la cama de suport, mentre que amb la cama lliure es fa una flexió del genoll i el peu es porta enrere. A la segona negra es fa molla sobre la cama de suport i es llança el peu lliure cap endavant fent una extensió del genoll. Es va alternant una cama i l'altra. Es fa en un compàs binari. Cada colla, i dins de cada colla cada personatge, el fa més o menys exagerat depenent de la seva voluntat.

Estendard: Bandera on es representa el nom de la colla i alguna figura que s'hi relaciona.

Evolució: Recorregut que fa un o diversos diables a les cercaviles o al ball parlat. En ocasions està molt marcat per la coreografia que es porta a terme en aquell moment.


Imatge extreta de  http://www.fromoldbooks.org/DelamotteOrnamentalAlphabets/pages/051-16th-Century-letter-e/

Comentaris