La Patum celebra el 7è aniversari de la proclamació com a Obra Mestra del Patrimoni Oral i Immaterial de la Humanitat per part de la UNESCO.




Conferències, presentacions i exposicions centraran els actes de celebració que s'iniciaran aquest dissabte  17 de novembre i s'allaragran fins el dissabte 15 de desembre. 

Com cada novembre des que La Patum va ser declarada Obra Mestra del Patrimoni Oral i Immaterial de la Humanitat per la UNESCO, al llarg d’aquest mes es tornaran a fer una sèrie d’actes per tal de commemorar l’efemèride. La presentació dels actes de celebració, que començaran aquest dissabte 17 de novembre, es va fer dimarts a la tarda a la Sala d’Agermanaments de l’Ajuntament de Berga i va comptar amb la presència de l’alcalde de Berga, Juli Gendrau; el regidor de Patum, Àngel Guiu; i l’historiador i gerent del Patronat Municipal de La Patum, Albert Rumbo. 




Tant el regidor de Patum com el gerent del Patronat han explicat que tots els actes programats en la celebració d’aquest 7è aniversari s’estructuren en tres eixos: en el descobriment, ja que cada any es procura aportar quelcom nou a la història de la Patum; la projecció de la Festa cap al futur; i l’establiment de contacte amb altres celebracions reconegudes com a Patrimoni de la Humanitat

Amb aquesta voluntat , es donarà el tret de sortida als actes aquest dissabte dia 17 a les 6 de la tarda a l’Ajuntament de Berga, amb una conferència sobre les ‘Festes de la Mare de Déu de la Salut d’Algemesí, Patrimoni de la Humanitat’, a càrrec del director del Museu Valencià de la Festa d'Algemesí, Juli Blasco Nàcher. 

Els actes seguiran el dissabte dia 24 de novembre a 2/4 de 7 de la tarda a l’Ajuntament de Berga amb la presentació de la Col·lecció de ‘Vins de Patum’, a càrrec de Jordi Riu, sommelier de la botiga ‘Milvins’ de Berga. 

El dia 1 de desembre, a les 12 del migdia, es farà la presentació de les ‘Joies de La Patum’, a càrrec del joier Vicenç Jané. A la 1 es farà un acte centrat en la figura de Joan Capdevila i Nogués, cineasta-amateur, durant el qual es projectarà el seu documental, ‘La Patum de Berga’, rodat l’any 1962 i que fins ara havia restat inèdit. Aquests dos actes es realitzaran a l’Ajuntament de Berga. El mateix dia, a les 7 de la tarda, a la sala Oriol Martorell de l’Auditori de Barcelona l’Orquestra Simfònica de l’EMMB oferirà un concert que inclourà la interpretació de la ‘Suite Simfònica de La Patum’, de Salvador Brotons. 

El cicle d’actes commemoratius d’aquest aniversari culminarà el dissabte dia 15 de desembre a les 6 de la tarda a l’Ajuntament de Berga amb la presentació de l’estudi ‘Seguretat a la plaça de Sant Pere durant la celebració de La Patum: ocupació i capacitat de la plaça i evacuació’, a càrrec de Salvador Casadesús Pursals i Jasmina Casals Terré, professor i sots-directora de recerca respectivament de l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeries Industrial i Aeronàutica. En aquest sentit, l’alcalde de Berga, Juli Gendrau, ha destacat la meticulosa tasca realitzada a l’hora de portar a terme aquest estudi i ha fet broma convidant a tothom que tingui curiositat per saber la capacitat que té la plaça Sant Pere a no perdre’s la presentació d’aquest estudi: “qui vulgui saber científicament quantes persones caben a la plaça, el dia 15 no es pot perdre aquest acte”, ha dit. 

Dins els actes d’aquest aniversari també es preveu la inauguració de l’exposició ‘La Patum de Berga’, una exposició itinerant sobre la festa que pretén donar-la a conèixer arreu. La data d’inauguració i els dies que aquesta romandrà oberta al públic estaran condicionats a la finalització de les obres de la sala d’exposicions del Casino Berguedà. 

Imatge extreta de http://www.unescocat.org/ca/noticies/2010/06/29/unescocat-entitat-consultiva-de-la-convencio-del-patrimoni-immaterial

Informació extreta de la pàgina web de la Patum de Berga,  http://www.lapatum.cat

Comentaris

Anònim ha dit…
Visca la Patum!