L'1 de desembre, a Balaguer: NIT DE LA SARDANA 2012.




La Federació sardanista de les Comarques de Lleida i l'Agrupació de Colles Sardanistes de les Terres de Lleida volen obrir a nous públics la propera Nit de la Sardana, que tindrà lloc el proper 1 de desembre. Per això, les dues entitats han buscat el suport de la població i el seu ajuntament, així com d'altres institucions privades, per tirar endavant un programa sense precedents. D'aquesta manera, la Nit de la Sardana d'aquest 2012 vol començar a mitja tarda, amb la projecció del documental 'La Sardana, dansa nacional?', que dirigit per Quim Rutllan i Ester Plana, analitza la situació de la sardana i busca els motius pels quals la sardana és minoritària. El reportatge seàr l'excusa per obrir un espai de reflexió amb una taula rodona en què hi participaran Rutllan i Plana, entre altres.

El Dret a decidir executable a Balaguer

El plat fort de la jornada però, anirà a càrrec de la Cobla Catalana dels Sons Essencials, amb l'espectacle 'Dad.exe', Dret a Decidir Executable. És un muntatge que es va estrenar al Festival de la Portaferrada aquest estiu, i que revisa la música tradicional catalana a través d'una renovació dels sons de cobla i de la dansa dels esbarts, representats per l'esbart Joaquim Ruyra de Blanes.




L'espectacle produit per Amunt Produccions, compta amb les coreografies de quatre dels professionals més ben valorats de Catalunya: Cesc Gelabert, Montse Colomé, David Martínez i Joan Serra, que reformulen els quatre pals de la dansa catalana, el contrapàs, el ball pla, la rumba i la jota, modernitzant-los i adaptant-los als nous temps.

Marcel Casellas i Carles Belda, fi de festa

El sopar i el lliurament dels Premis Rotllana i els guardons del Campionat de Colles Sardanistes de les Terres de Lleida completarien la progarmació de la Nit de la Sardana però no l'acabarien. I és que l'organització preveu també, un ball i un fi de festa amb CSI, Casellas So Insistent) i Gresca Aborígen, amb Carles Belda. Belda i Casellas són dos dels màxims exponents de la renovació de la música popular a Catalunya i amb aquests dos espectacles s'acabaria d'arrodonir una jornada per mostrar al públic una nova cara de la sardana que mostra la seva vessant més viva. 

Cartell de l'espectacle DAD.exe extret de http://www.elpuntavui.cat/noticia/article/5-cultura/19-cultura/555758-reflexio-escenica-identitaria.html

Informació extreta de la pàgina web de la Federació Sardanista de Lleida, http://www.sardalleida.org

Comentaris