Cambrils recupera el Ball de Valencians.




Durant la present edició de la Festa Major de la Immaculada la ciutat costanera de Cambrils recuperarà el Ball de Valencians.
  • El divendres 30 de novembre, a les 8 del vespre, al Molí de les Tres Eres, s'inaugurarà l'exposició dedicada a aquest ball.
  •  El dijous 6 de desembre, a la 1 del migdia, a l'església de Santa Maria, tindrà lloc la presentació del ball.
El Ball de Valencians.

Els balls de valencians són unes danses que amb aquesta denominació consten documentades a bona part de la península Ibèrica des del segle XVII. Segons la tesi més comunament acceptada els balls de valencians foren els antecessors dels actuals castells atès que acostumen a acabar amb un aixecament humà. 

A Catalunya la major part de notícies que tenim sobre balls de valencians se situen a les comarques de l'anomenada Catalunya Nova. De fet, només al Baix Camp tenim constància de la seva presència en algun moment o altre a Alforja, l'Argentera, Capafonts, Colldejou, Duesaigües, Mont-roig del Camp, Prades, Reus, Riudoms, la Selva del Camp, Vandellòs i, com no, Cambrils.


Salvant les peculiaritats de cada població es tracta d'una mena de danses la característica més coneguda de les quals, com hem dit més amunt, és la finalització amb un enlairament humà. Tot i no ser tant vistoses el ball és conformat per altres figures característiques: les que es porten a terme amb castanyoles que els balladors fan sonar al ritme de la música; evolucions amb intercanvi de posicions mentre els dansaires es donen el braç; ponts i estrelles amb els mocadors que porten els balladors.

Les notícies històriques que disposem del Ball de valencians cambrilenc se situen entre 1854 i 1904, amb aparicions quasi sempre dins del marc de la festa major de la Puríssima. Aquestes notícies ens donen poquíssima informació sobre com era el nostre ball de valencians, per això, a l'hora de reintroduir-lo dins el panorama festiu cambrilenc s'han agafat les característiques que són comunes a tots els balls, especialment aquelles que ens han arribat de les tradicions més properes geogràfica i temporalment per a fer-ne interpretació pròpia des del respecte, la coherència i cercant una personalitat marcada.

El Ball de bastons de Cambrils, hereus i conservadors, doncs, d'una de les tradicions vives amb més bagatge del nostre poble s'ha refermat en el compromís i ha assumit el repte de tirar endavant la reintroducció d'una de les danses més antigues coneguda al nostre municipi, abans fins i tot que el ball de bastons: el Ball de valencians.

Consulta aquí el programa d'actes de la Festa Major.

Informació extreta de http://www.cambrils.org/festes/festes_web i facilitada pel Pau Plana, pplana@paeria.cat

Comentaris