25 de novembre: Dia Internacional per a l'eliminació de la violència envers les dones.




El 25 de novembre va ser declarat dia internacional contra la violència de gènere el juliol de 1981, en el context del primer Encuentro Feminista de Latinoamérica y del Caribe celebrat a Bogotà (Colòmbia). En aquesta trobada les dones van denunciar la violència de gènere en l'àmbit domèstic i la violació i l'assetjament sexual en l'àmbit dels governs, incloent-hi la tortura i els abusos que patien moltes presoneres polítiques. 

Es va escollir aquest dia per commemorar el violent assassinat de les germanes Mirabal (Patria, Minerva i Maria Teresa), tres activistes polítiques assassinades el 25 de novembre de 1960 mentre anaven a Puerto Plata a visitar els seus marits empresonats, en mans de la policia secreta del dictador Rafael Trujillo a la República Dominicana. Dedé, que viu a Bèlgica, és l’única germana que ha sobreviscut. Els seus cadàvers destrossats van aparèixer al fons d'un barranc. Per al moviment popular i feminista de la República Dominicana, històricament, aquestes dones han simbolitzat la lluita i la resistència. El 1999, l'ONU va donar caràcter oficial a aquesta data.

Actes a Cervera.

Divendres 23 de novembre, a les 9 de la nit:  Lectura de contes per a adults, a càrrec de l'Associació d'Amics del Conte, a la sala de ball del Casal de Cervera.




Dissabte 24 de novembre, a les 6 de la tarda: GÈNEREm consciència: taller de prevenció de violència de gènere a càrrec de La Segarrenca Associació per a la igualtat, al local de l'entitat (estació del tren).




Imatge: les germanes Mirabal extreta de  http://www.erincurrierfineart.com/hermaMirabal.html

Escrit extret de la pàgina web de l'Institut Català de les Dones.

Comentaris

Carme ha dit…
Els organitzadors de l'acte d'ahir divendres caldria que es plantegessin la importància d'aquesta diada. Malgrat tot l'esforç i les ganes de la Rosa, representant dels Amics del Conte, per dignificar l'acte, aquest va ser, al meu entendre, patètic: ni presentació, ni lectura de manifest, ni agraïments, ni cloenda. Tot plegat, un acte de 20 minuts agafat pels pèls. Si s'haguessin dedicat la meitat dels esforços en aquest acte del que es dediquen a ser els més optimistes de Catalunya... Va quedar palès la importància que els dos organitzadors donen a un tema que diumenge no donarà vots: Visca la jornada de reflexió!