Un arxiu per preservar la memòria oral de l'Alta Segarra.



Dues entitats, el Grup de Recerca de Ciències Socials Cerca i L'Arada , han posat en marxa el projecte Memoral per recuperar la memòria oral de set municipis de l'Alta Segarra: Calaf, Calonge de Segarra, Copons, Jorba, Els Prats de Rei, Rubió i Sant Martí de Sesgueioles. Es tracta d'una iniciativa que pretén crear un arxiu audiovisual elaborat a partir d'entrevistes a persones majors de 80 anys, principalment dones, que viuen en algun dels set municipis implicats en el projecte. Segons Roser Grau, sociòloga de Cerca, "és molt important entrevistar les persones grans, perquè cada vida és única i ens dóna peu a entendre la història col·lectiva". 

Concretament, es faran 32 entrevistes que versaran, principalment, sobre "la història de vida de cada persona", ja que "és el que dóna més de si perquè es toquen tots els temes relacionats amb les seves vivències". De moment, l'objectiu és elaborar un arxiu audiovisual virtual però no descarten fer-ne un llibre o un documental. 

El projecte Memoral té per objectiu "entrevistar a les persones més grans de cada poble, bàsicament dones, per recuperar la memòria popular oral i generar un espai de dinamisme cultural", destaca Grau. 

Les persones encarregades de realitzar les entrevistes seran voluntaris dels set municipis organitzats a partir d'un grup motor. Així, les entitats L'Arada i Cerca faran cursos de formació a les persones que vulguin participar-hi per dotar-los de les eines necessàries per realitzar les entrevistes. Segons ha explicat Grau "aprendran a arxivar i documentar les fotografies de forma correcta, aprendran a fer entrevistes, a gravar i també a digitalitzar els documents". A cada municipi es faran un total de quatre entrevistes, a excepció de Calaf que per les seves dimensions se'n faran vuit. 


Les entrevistes es faran a les persones més grans de cada municipi majors de 80 anys i, segons ha detallar la sociòloga de Cerca, l'objectiu és que "expliquin la seva vida", però també "que parlin d'algun episodi concret que ha marcat la història del municipi, ja sigui una gran nevada, la guerra, la fàbrica, etc". 

Durant el mes d'octubre es duran a terme els cursos de formació del projecte, i la previsió és que el mes de novembre es comencin a fer les entrevistes. En total, està previst que el projecte s'allargui durant un any. De moment, ha afirmat Grau, han aconseguit la implicació d'un centenar de persones i esperen que se n'afegeixin més. 

El resultat de les entrevistes serà una publicació digital, tot i que, segons Grau, si es disposen dels recursos suficients, no descarten elaborar un llibre o un documental amb el material recopilat. 

Extret de http://www.naciodigital.cat/laflama/noticia/156/arxiu/preservar/memoria/oral/alta/anoia

Comentaris

Roser ha dit…
Em sembla un projecte molt interessant! Es posa en valor a la gent gran i és una molt bona forma de reconstruir la memòria col·lectiva i popular. Enhorabona per la iniciativa!