Les associacions són la força de Catalunya.




De la darrera publicació de tornaveu.cat ens fem ressó d'aquest article d'Enric Cirici sobre el moviment associatiu del nostre país.

Les explicacions dels senyors Joan Miquel Merino i Antoni Carné sobre el moviment geganter, amb motiu de l’exposició de gegants a l’antiga Casa de Caritat, van embadalir els visitants presents de Cruïlla de Debat de l’Ateneu Barcelonès. Existeix una significativa quantitat d’intel·lectuals en la nostra àmplia societat catalana que són capaços de fer un treball constant per mantenir un nivell elevat de coneixement del nostre patrimoni cultural popular. En aquesta ocasió va ser protagonista el món geganter, explicat pels entesos amb autoritat i amb una fruïció sorprenent per als qui, sense saber massa res dels orígens d’aquesta tradició i tot i que ens hagin produït sempre una gran il·lusió quan els hem vist ballar des de que érem petits, trobem que els gegants només són un costum folklòric. 

Coneixedors profunds d’aquesta part de la nostra cultura popular, Merino i Carné ens van parlar dels orígens dels gegants de cartró pedra i d’altres modalitats d’aquestes figures, ens n’explicaren la gènesi i la filosofia, barrejades amb la història política del nostre país i cites dels clàssics. Hom queda sorprès de nou per la cultura popular i queda impressionat quan veu el treball immens que pot dur a terme una persona per tal que els ciutadans coneguin Catalunya i el seu passat històric a través de la vida dels gegants, que a la nostra terra es compten per milers. 

De fet, repassant el que ha estat la vida dels gegants, perseguits per autoritats ocupants en el passat i per la mateixa Església, es poden extreure fins i tot conclusions polítiques. Al final, el treball i la perseverança de patriotes com el senyor Merino fan que aquesta riquesa humana perduri i salvi tots els entrebancs que s’han anat esdevenint al llarg dels segles. És una sorpresa agradable descobrir aquestes persones a qui no els ha arrugat cap contratemps i de manera eficient i fonamentada expliquen una història col·lectiva que ha fet molt per dinamitzar la vida popular actual. El que cal és ajudar a difondre i aprofundir aquests costums de tradició social emesa pel poble, i que un grapat de persones conscienciades i esforçades han cultivat, esmerçant-hi molta dedicació al llarg de la seva vida. Cap d’aquests esforços no ha estat debades. 

Ara que el país s’està desvetllant sembla evident que aquesta munió de voluntaris culturals integrats en associacions de tota mena i arreu de l’àrea cultural catalana ha tingut molt a veure en la creació d’una consciència nacional. L’exercici d’aquest voluntariat solvent ha conferit a la cultura catalana una major solidesa, que ens permet de manifestar-nos amb veu pròpia i de manera autònoma en el concert de les nacions lliures. Aquesta enorme energia personal de molts, farà que el camí cap a un horitzó de llibertat es vegi reforçat i tingui el suport de tota mena d’iniciatives que han de menar a l’alliberament col·lectiu. Si mantenim l’esforç, com fan el senyors Merino i Carné amb el foment dels gegants i les altres persones anònimes en diferents camps de la cultura popular, el futur es presenta esperançador per molt difícil que sembli.


Comentaris