'Pilarín, 50 anys dibuixant per a tots'.



L’obra i la trajectòria vital de la il·lustradora.

La il·lustradora i dibuixant Pilarín porta fins el dia 11 de setembre els dibuixos, personatges i històries que han captivat nens i nenes de diverses generacions al Palau Robert de Barcelona (sala 1), en escaure’s els 50 anys de feina i els 70 del seu naixement a la ciutat de Vic. La mostra “Pilarín, 50 anys dibuixant per a tots“, una de les activitats programades dins l’Any Pilarín, es pot visitar del 19 d’abril a l’11 de setembre. Ha estat comissariada per la Marga Sala, filla de la Pilarín.

L’exposició reflecteix l’obra i la trajectòria vital d’una dona que s’ha guanyat l’afecte i l’admiració de diverses generacions de nens i nenes de Catalunya. La Pilarín ha il·lustrat al voltant de 700 llibres, traduïts a diversos idiomes, i ha treballat en infinitat de formats: auques, cartells, murals grans, sense oblidar la seva faceta d’escultora. Un moment important en la seva vida professional fou l’època en què va començar a treballar per a la revista Cavall Fort i per a l’editorial La Galera, tasca amb la qual va començar a transmetre l’amor per Catalunya als més petits. Altres editorials amb les quals ha col·laborat posteriorment són Narcea, la Gaya Ciència, Casals, Vicens Vives, Abadia de Montserrat, Toray, Claret, Eumo, Edibook, Editorial Mediterrània i Ediciones Miquel Sánchez. Malgrat que la major part de la seva producció s’ha adreçat al públic infantil i juvenil, la Pilarín també ha assajat la caricatura en publicacions periòdiques com ara "El Correo Catalán”, “Oriflama” o “El 9 Nou”.


Per reproduir correctament aquest contingut és necessari instal·lar el programari Adobe Flash Player. Si us plau, baixeu-vos l'última versió, només us requerirà uns instants.

El relat de l’exposició es desenvolupa a través d’onze apartats i personatges:

  • El meu pardal. 1964,
  • El Zoo d’en Pitus. 1965,
  • Antón Retaco. 1972,
  • L’Espardenyeta. 1978,
  • Institucions de Catalunya. 1984,
  • Petita història de Gaudí. 1985,
  • Trobament de dos mons. 1992,
  • La família Kouamé. 1997;
  • En Patufet. 2002,
  • Els lliris vermells de l’àvia Tilín. 2008, i
  • L’illa del Far. 2010.

Els personatges simbolitzen onze grans conceptes universals: la bellesa, la comunicació, la convivència, el coneixement, la identitat, la cultura, la universalitat, la generositat, la tradició, la ficció i la diversió.

Compromís amb el país.

La Pilarín ha compaginat la seva tasca com a mare de 4 fills amb la feina i amb el seu compromís social, polític i religiós. En èpoques de grans canvis i convulsions, la il·lustradora va participar activament en el procés de recuperació de la llengua i la cultura catalanes, tan malmeses durant el franquisme, amb la seva feina. La seva trajectòria queda reflectida amb el llibre d’Editorial Mediterrània Pilarín, la força de la il·lusió, escrit per Maria Àngels Ferrer.

Tota aquesta feina a favor del país i dels nens i nenes li ha valgut diversos reconeixements: Creu de Sant Jordi (1991), Premi Serra d’Or (1992) i Medalla d’Or de la Ciutat de Vic (2011).



Als setanta anys, continua treballant amb la mateixa passió i entusiasme. Durant el 2011, Vic va organitzar la primera exposició antològica sobre la seva obra al Museu de l’Art de la Pell per començar l’Any Pilarín. L’inici de l’Any va coincidir amb un altre projecte molt important: l’estrena de la sèrie de dibuixos animats L’illa del far, amb guió de Marga Sala, que s’emet pel canal infantil Super3 de Televisió de Catalunya.

Dibuix extret de http://biblioiesmontserrat.blogspot.com.es/2012/05/pilarin-50-anys-dibuixant-per-tots.html

Fotografia feta pel Salvador Sabater, extreta de http://www.fotocommunity.es/pc/pc/display/26495469

Comentaris

Serrallonga ha dit…
Qui més qui menys tothom té algun conte o algun llibre per casa amb dibuixos de la Pilarín Bayés.
Enric56 ha dit…
Els dibuixos de la Pilarín Bayés em recorden aquella època en què a la Caixa de Pensions regalaven llibres per sant Jordi i per nadal. Penso que tothom tenia els mateixos a casa.