LES SANTES 2012 · La Festa Major de Mataró. Del 25 al 29 de juliol.
El 27 de juliol és el dia de les santes patrones de la ciutat de Mataró, santa Juliana i santa Semproniana. D'aquí que la Festa Major hagi pres el nom genèric de "Les Santes". Van ser declarades Festa patrimonial d’interès nacional, i han estat incloses al Catàleg del Patrimoni Festiu de Catalunya.
Les Santes de Mataró.
El dia 27 de juliol del 1773 va tenir lloc la primera celebració normalitzada dedicada a Les Santes a Mataró. Les despeses del primer ofici queden reflectides en els llibres de la sèrie de funerària de l'Arxiu de Santa Maria i també als llibres de comptes de la Confraria de Sant Desideri, que és l’entitat que des de l’arribada de les relíquies es fa càrrec de les despeses que genera el culte a les Santes. Actualment Les Santes es celebren del 24 al 29 de juliol inclosos, el 27 és la Diada de la festa major, tot i que uns dies abans tenen lloc diversos actes organitzats per entitats culturals i esportives.
Podem dir que la festa de Les Santes sempre es troba en construcció i reinvenció: tot i que la majoria d'actes són fixos, també n'hi ha de mòbils en funció del calendari, sempre mantenint l’essència de l’estructura ritual de la festa. L'estructura actual de la festa es pot dividir en quatre blocs: el Portal, que marca el temps d'espera i és l’arrencada de la festa; la Crida del dia 25 de juliol entesa, en sentit ampli, com la proclamació i inici de la festa; la Diada, que comprèn el dia 27 de juliol, festivitat de les patrones de Mataró, santa Juliana i santa Semproniana, i els actes de programa del dia 28, que conjuntament constitueixen el nucli central de la Festa Major. Per últim es celebra l'Epíleg o comiat de Festa Major, el dia 29 de juliol.
Dels elements que conformen Les Santes de Mataró, mereixen una especial menció la família Robafaves amb els nans, la Missa de Glòria de Mossèn Blanch o missa de les Santes i el ritual de la dormida.
Per a més informació: http://www.lessantes.cat
Text extret del Catàleg del Patrimoni Festiu de Catalunya, http://patrimonifestiu.cultura.gencat.cat/Cicles-festius/Festes-Majors/Les-Santes-de-Mataro
Comentaris