Solsona reestrena 'el Quarto dels Gegants' i l’incorpora a partir de l’estiu a les rutes turístiques.



A partir del 3 de juny, i després de prop de vint anys de donar-hi voltes, Solsona farà justícia al seu patrimoni festiu catalogat d’interès nacional des del setembre del 2008. La ciutat inaugura les obres d’adequació, ampliació i museïtzació de l’anomenat Quarto dels Gegants. La manifestació gegantera del Corpus i la Festa Major reestrenarà la casa on s’ha aixoplugat almenys des del 1710 i, per primera vegada, satisfarà la curiositat dels visitants àvids de conèixer qualsevol dia de l’any un dels principals atractius solsonins.
Una setmana abans del Corpus reobrirà les portes el número 37 del carrer de Sant Llorenç de Solsona, no només per tornar a custodiar els gegants i el bestiari del Corpus i la Festa Major en condicions òptimes, sinó per promocionar el fet festiu. L’Ajuntament, la Confraria de la Mare de Déu del Claustre i l’Agrupació de Geganters de Solsona inauguraran les obres el diumenge 3 de juny a les dotze del migdia. El mateix dia, el gran públic podrà conèixer l’espai en una jornada de portes obertes d’una a dues i de quatre a vuit.
A l’acte inaugural han confirmat l’assistència, de moment, el director del Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana, Lluís Puig, i la directora dels Serveis Territorials del Departament de Cultura a la Catalunya Central, M. Àngels Blasco.
És un espai de poc més de vuitanta metres quadrats de superfície, auster i coherent amb el context econòmic, però òptim per la funció que ha de complir. Així ho creuen els promotors de l’actuació, que tanca una llarga etapa de vint anys de debats, projectes i conjectures per obrir al nucli antic solsoní un espai dedicat als gegants i la festa que contribuís a revitalitzar el turisme. Ha requerit poc més de mig any d’obres, a partir d’un projecte redactat per l’arquitecte tècnic Jaume Cuadrench, i una inversió de 57.568 euros, finançats per l’Ajuntament, a través del Pla de barris i 10.000 euros més de fons propis, i la Confraria de la Mare de Déu del Claustre, propietària de l’immoble.
Al Quarto s’hi conservarà tota la comparseria. A més, s’hi podran veure una sèrie de peces d’un important valor històric i patrimonial i que fins ara s’han mostrat al públic en algunes exposicions temporals. L’element més antic és un cap de la mulassa datat del 1691, l’any abans de l’aparició del drac. Entre altres peces, també hi haurà exposat un model de fang d’un ós del 1727 i el cap de la geganta jove del 1940. Segons explica l’Agrupació de Geganters, aquest projecte ha servit per reunir material que, tot i tenir catalogat, estaven dispersades i que diverses famílies han cedit.
Del segle XIV al XXI.
A banda d’això, divuit metres lineals de plafons amb textos i reproduccions fotogràfiques permetran endinsar el visitant en la història de la Festa Major i el Corpus a partir d’un eix cronològic que arrenca el 1331 i finalitza el 2008, amb l’obtenció del títol de Festa patrimonial d’interès nacional. En aquest sentit, s’ha dut a terme un remarcable esforç de compilació, restauració, tractament i ampliació de fotografies antigues procedents de diferents arxius –algunes fins i tot de final del segle XIX–, moltes de les quals són desconegudes pel gran públic.
Dins la ruta de la Solsona barroca.
D’acord amb el Pla director turístic de Solsona, a partir del juliol el Quarto dels Gegants s’incorporarà a les visites guiades per la ciutat. Cada tres diumenges la Societat Municipal de Promoció Turística i el Patronat Comarcal de Turisme organitzaran conjuntament itineraris per la Solsona barroca, que inclouran una parada en aquest espai. Els altres dos, els visitants podran conèixer la ciutat romànica i la gòtica. Així mateix, s’estudia la inclusió del Quarto en les rutes dels dissabtes, però en aquest cas de forma més ràpida. A més, a partir del 29 de juny i tots els divendres de juliol, s’oferiran visites nocturnes que posaran èmfasi en el Quarto i les restes del fossat del Palau Episcopal.
El Quarto, ubicat a la Casa de la Mare de Déu, és el primer espai documentat que ha acollit històricament els entremesos del Corpus i la Festa Major. Tot i això, les condicions en què es trobava van fer que el 2006 totes les peces es traslladessin provisionalment a l’antiga sala d’exposicions La Quadra i, el 2009, al cambril del Claustre.

Comentaris

un cerverí ha dit…
N'hi ha que estan a anys llum.