La Segarra debat a Cervera sobre el futur del seu paisatge.



Cervera (JM).- En el marc de la Fira de Sant Isidre, el Fòrum l’Espitllera va organitzar una taula rodona amb el títol “El nostre paisatge, el nostre futur”. L’acte, que va comptar amb la presència d’unes vuitanta persones i que fou obert pel Paer en Cap de Cervera, Ramon Royes, va tenir a la taula a Toni Nadal, home del temps de TV3, Ramon Porta, pagès i emprenedor turístic, Pere Sala, tècnic de l’Observatori del Paisatge, Sergi Saladié, professor de geografia i paisatge de la URV i Miquel Torres, de l’Associació d’Amics de l’Arquitectura Popular, exercint com a moderador el periodista Lluís Urpí.

Els ponents varen partir del fet que el paisatge de la Segarra és d’una elevada qualitat, especialment comparat amb altres territoris del país, i la seva singularitat i diversitat i el bon grau de conservació el fan únic. Donat que té una essència íntimament lligada a la pagesia, es considera vital que aquesta continuï desenvolupant la seva activitat per mantenir-ne la qualitat, de forma que es preservi el paisatge com a un element propi i essencial per al desenvolupament futur de l’activitat agrària.

Com a principals perills pel paisatge segarrenc es va assenyalar el perill de desaparició de l’actual estructura minifundista de la propietat de la terra, considerant que si aquesta es reuneix en mans de grans corporacions agroalimentàries mogudes només pels rendiments financers i alienes als valors naturals i identitaris, s’alterarà l’estructura social de la comarca i, de manera molt negativa, el paisatge. A banda d’aquesta, la realització de grans infraestructures i el desplegament incontrolat de centrals eòliques també es consideren amenaces a la preservació paisatgística.

No obstant, la progressiva valoració per part de la societat del medi rural, el desenvolupament d’un turisme de qualitat que reconeix i posa en valor el paisatge i els condicionants energètics, amb la consegüent valorització dels productes de proximitat, permeten ser optimistes vers la preservació futura d’aquesta qualitat paisatgística i la progressiva disminució dels riscos i les agressions. Els referents europeus segueixen ja aquesta línia i la Segarra pot estar-ne a l’alçada.

L’exposició fotogràfica “Un paisatge per demà”, que recull una trentena de fotografies de paisatges de la Segarra i il•lustra el document emès pel Fòrum l’Espitllera va servir per vestir les parets de l’església de Sant Joan, sala on va tenir lloc la conferència, i s’hi mantindrà durant les dues properes setmanes. Per altra banda, el Fòrum l’Espitllera manté la seva col•laboració amb el projecte de la Paeria de Cervera per la confecció d’una carta del paisatge municipal i la seva comissió de paisatge seguirà endavant amb els seus treballs d’anàlisi, defensa i reivindicació del paisatge segarrenc.

Nota de premsa facilitada pel Fòrum L'Espitllera, info@espitllera.cat

Comentaris