Els nombres: el 30.



Té la gràcia del tres, del qual és el múltiple més clar. Judes va vendre Jesús per trenta diners; Jesús va començar la seva vida pública a trenta anys, i en la Passió va rebre trenta assots. El mes té trenta dies. Segons la institució medieval de la Pau i Treva de Déu, l'espai a trenta passes a la rodona d'una església era considerat "sagrera", espai sagrat, sota protecció i immunitat eclesiàstica: per això les viles medievals s'arredossaven entorn d'una església consagrada. Encara algun nucli de població duu aquest nom: Trentapasses (Vilalba Sasserra, Vallès Oriental).

El consell dels Trenta o dels Trenta Tirans fou una comissió d'oligarques de l'antiga Atenes. El Trentenari, consell ordinari municipal, era una comissió permanent del Consell de Cent barceloní. La guerra dels Trenta Anys. El manifest dels Trenta (de la CNT històrica) preconitzà l'estratègia anomenada "trentisme"...

REFRANYER: Trenta mil indica, en l'expressió popular, una quantitat immensa: "Trenta mil llegües"; "trenta mil homes"; "trenta mil dimonis"; "trenta mil milions de..."; "Hi ha trenta mil maneres de matar puces"; "Trenta i trenta, seixanta: besa el cul a la geganta".

JOCS: "Trenta-u", joc de cartes: "Sant Antoni i el Dimoni jugaven a trenta-u; / el Dimoni va fer trenta, Sant Antoni trenta-u".

Text extret del llibre de Joan Soler i Amigó 'Enciclopèdia de la Fantasia Popular Catalana', editat l'any 1998 per l'editorial Barcanova.

Imatge extreta de http://www.mythirtyspot.com/2011/08/30-things-every-woman-should-have-and.html

Comentaris

Enric56 ha dit…
L'Aquelarre aquest any penso que fa 35 anys, una data important.