El fet diabler a Internet: la web del BALL DE DIABLES DE VILANOVA I LA GELTRÚ
Les primeres notícies escrites que es tenen del Ball de Diables de Vilanova daten del 1710, on un grup de quatre diablots acompanyaven a la Mulassa.
El 1771 un edicte reial prohibeix a la Mulassa tirar foc, i els diablots són heredats pel Drac. La missió purificadora del Ball de Diables dins de les processons va anar derivant cap a un ball purament de lluïment, que te com a sortides principals l’Arrivo de Carnestoltes.
El nombre de diablots va creixent fins que el 1832, coincidint amb la Festa Major local, es constitueixen com a Ball de Diables de Vilanova. El Ball de Diables segueix sortint per la Festa Major i per l’Arrivo de Carnestoltes fins a l’esclat de la guerra civil quan deixen de fer aparició en les festes de la vila.
El 1947 un grup de gent a l’entorn de la societat Foment Vilanoví, entre aquests hi trobem en E.C. Ricart, que serà qui pinti els nous vestits dels diables vilanovins. Aquests vestits perduren fins al 1980, quan són retirats per a preservar el seu valor artístic. Es substitueïxen per uns vestits que han estat lloats arreu, no tant sols per qui els ha pintat, sinó també per la interpretació de la mitologia que va saber plasmar Armand Cardona Torrandell. Aquests vestits perduren fins el 1995 quan són substituïts pels de Joaquim Budesca, concebuts des d’una perspectiva més propera al mar. Al 2006 el foc hi passa factura i son depositats al museu èssent substituits pels actuals vestits creats per l’artista Pep Duran.
La pàgina web s'estructura en els següents apartats:
- Història (Indumentària del ball; Diables, patrimoni i festa; La mulassa i quatre minyons).
- Estructura actual (Personatge, Vestuari i estris, Toc de tabal, Punt de dansa).
- Autors (Enric Ricart, Armand Cardona, Joaquim Budesca, Josep Duran).
- Actes tradicionals (Cercavila de l'Arrivo, Processó de Sant Pere, Festa Major, Cercavila de la Geltrú).
- Calendari
- Notícies
- Versots
- Àlbums fotogràfics
- Vídeos
- Documents (Cartells i altres).
- Premsa
Botiga
Pàgina web del Ball de Diables de Vilanova i la Geltrú:
Comentaris