'LÍNIA L-2. Itinerari pels espais de la Guerra Civil a la Segarra'

“Línia L-2. Itinerari pels espais de la Guerra Civil a la Segarra” és un projecte que s’inscriu dins els Espais de Memòria del Memorial Democràtic de Catalunya, per tant, està pensat per contribuir, des del rigor històric, al doble objectiu de recuperar la memòria col·lectiva d’aquella guerra i de conservar i difondre els principis de llibertat i democràcia.

L’itinerari que presentem pretén ser una modesta contribució al coneixement de la Guerra Civil de 1936-1939 a la Segarra a partir d’un recorregut per diferents espais, que, per la seva significació, ens poden oferir una visió aproximada d’uns esdeveniments dolorosos que van marcar el present i el futur d’aquestes terres, des d’un tractament integral de les violències que es donen a partir del cop d’estat fracassat contra la República, durant la guerra i en la immediata postguerra.



El recorregut vol esdevenir també un recurs vàlid en l’àmbit didàctic i també turístic de la comarca, però sobretot vol contribuir a desvetllar l’interès per a aquests espais que, sense ser excepcionals, mereixen tota la seva atenció com a millor garantia per estimular una més que necessària preservació.

El trajecte l’emmarquem dins l’espai geogràfic que l’any 1938 va constituir l’anomenada L-2 al seu pas per la Segarra, una línia de fortificació militar republicana que anava de nord a sud des de la Seu d’Urgell fins a Tarragona amb l’objectiu inicial de defensar el territori català i d’aturar l’eventual avanç de l’exèrcit rebel.

El projecte s’estructura en tres blocs temàtics a partir d’un eix discursiu que posa èmfasi en l’individu i el patiment humà:

  • El primer bloc presenta l’arbitrarietat i la represàlia en zona republicana, a partir de l’acció dels incontrolats i del temible SIM.
  • El segon bloc mostra el que representa viure la guerra en el dia a dia, des de la immediata rereguarda. Ho fem a partir de presentar cinc espais que van des d’un camp d’aviació republicà fins als espais que es van ocupar per a habilitar-hi l’hospital militar del XVIII CE, passant per les obres de defensa i fortificació, per una immensa fossa comuna, i pels efectes dels terribles bombardeigs sobre la població civil. Tampoc no volem passar per alt, encara que no hi hàgim dedicat un espai físic més dins el recorregut, el que representa per a la comarca l’arribada de milers de refugiats i desplaçats de guerra.
  • El tercer i definitiu bloc ens situa en el context de la immediata postguerra i amb el rerefons d’un patiment que es perpetua, a partir del penós i tràgic captiveri de milers de presoners que són internats al camp de concentració instal·lat a l’edifici de la Universitat, a l’espera de ser alliberats, evacuats o jutjats.

Informació extreta de http://www20.gencat.cat/docs/Sala%20de%20Premsa/Documents/Arxius/institucionals_premsa.notaPremsa.70.Guia%20Mem%20Segarra1220633594309.pdf

Comentaris