El fet diabler a Internet: la web del BALL DE DIABLES DE VILAFRANCA DEL PENEDÈS

El Ball de Diables de Vilafranca del Penedès, és una manifestació folklòrica de la cultura popular catalana. La seva base és una representació entre la lluita de les forces del bé, representades per arcàngels i àngels, i les forces de l’infern, representades per els diables.



Amb uns origens que es remonten al segle XVII, el Ball de diables de Vilafranca del Penedès, segueix sent un ball parlat. Mantenim l'acte sacramental que consisteix en una representació estil teatre de carrer, on els diables intenten temptar la humanitat (representada pel pelegrí), amb els set pecats capitals, i al final, l’àngel entra en escena per imposar el bé sobre el mal.

Una altra part de l’espectacle teatral que realitzen, és la dels versos satírics, en els que fan un repàs critíc a l’actualitat de la nostra vila i del món.

Referent a la part pirotècnica, els diables, també realitzen cercaviles i correfocs en Festes Majors i altres festivitats, on van petant carretilles i altres elements pirotècnics durant el recorregut.

El gran espectacle que duen a terme, és el Balldefoc, un espectacle teatral amb un correfoc, que narra la obsessió d'un alquimista per dominar el foc infernal dels diables.

Des de l’any 2008, organitzen el Diabòlic, un acte que consisteix en un correfoc i un concert posterior. El Diabòlic té, bàsicament, dos objectius. El primer consisteix en fer arribar a Vilafranca una àmplia visió del fet diablesc, ampliant la vessant més tradicional, ja coneguda, amb altres colles de diables amb més variants respecte al model propi de les terres penedesenques. I el segon és potenciar les actuacions fora de la vila en modalitat d'intercanvi per tal de difondre aquesta vessant més tradicional del model vilafranquí a altres indrets de Catalunya.




La pàgina web del Ball s'estructura en els següents apartats:

El ball:

Versos:

  • 2010, 2009 i 2008.
  • Pregó Sant Raimon 2010.

Imatges.

Agenda:

  • Sortides anteriors.
  • Calendari.

Contacte.

Per acabar, us oferim el reportatge -dividit en dues parts- que apareix a la mateixa pàgina web sobre el Ball de Diables de Vilafranca, emès a Vilafranca TV, i que formava part de la sèrie Balls de la Festa Major. En aquest, el musicòleg Joan Cuscó explica la història del Ball i els seus orígens, així com també s'hi poden veure imatges històriques de principis del segle passat.






Pàgina web del Ball de Diables de Vilafranca del Penedès:

http://www.diablesdevilafranca.org/


Text i fotografies extrets de la pàgina web del Ball de Diables de Vilafranca del Penedès, http://www.diablesdevilafranca.org/

Comentaris

Cal Raccioné ha dit…
Molt bo el versot cantat de la crisi que hi ha a la web, val molt la pena:

http://www.diablesdevilafranca.org/sites/default/files/Amb%20la%20crisi%20ens%20han%20ben%20enredat%20-%20Diables%20de%20Vilafranca.mp3