Racons de #Cervera: LA PLAÇA SANT MIQUEL o L'ANTIGA PLAÇA DE L'OM.




L'indret que centrava l'espai irregular d'on arrancaven el camí d'Agramunt i de les Oluges va constituir-se en la plaça més important del raval dit Capcorral o "pobla de Sant Antoni". La importància d'aquesta plaça, doncs, va augmentar paral·lelament al creixement progressiu d'aquest raval.

El lloc ha estat conegut indistintament per algun dels tres elements que hi han donat significació: un arbre, un pou i una esglesiola.

Probablement l'om, arbre freqüent al país, fou el primer senyal de la plaça. Al seu veïnatge, altres oms envoltarien una bassa on eren abeurats els animals.

El segon motiu és el pou, l'origen del qual ens és desconegut. Sols sabem que l'any 1399 se'n documenta l'existència, quan calgué fer-hi adobs i construir un dipòsit. L'any següent, empedrada la plaça, es construí un bocatge nou i l'any 1598 Joan Saulé hi construí uns pilars amb llinda i una pica al peu de cadascun per abeurar els animals.

El darrer motiu característic de la plaça és una església dedicada a Sant Miquel. Aquesta capella fou manada construir l'any 1362 pel jurista Pere Tallada i destruïda l'any 1822, que es traslladà a l'Hospital de Castelltort, primer, i a l'església de Sant Antoni després, on li fou dedicada una capella. Els retaules de l'església actualment, es troben en el Museu Duran i Sanpere de Cervera.

Al costat de Sant Miquel hi havia un petit hospital dit de la Misericòrdia, al qual servia de capella en el segle XVII.

El segle XVIII canvià totalment la seva fesomia amb l'edificació de la Universitat. El segle XIX es tanca definitivament el pou i s'hi situa una font monumental que va desaparèixer en la remodelació de l'espai que es va fer els anys seixanta.


Fotografia: plaça Sant Miquel, autor Sala Florensa, 22 de gener de 2012

Text de Pere Verdés i Pijoan, extret del llibre "Guia històrica de Cervera. Dels orígens als nostres dies", dirigit per Teresa Salat i Blanca Cuñé, editat el 1993 pel Centre Municipal de Cultura de Cervera. 

Comentaris

Anònim ha dit…
És el centre de Cervera. Si les façanes de les cases estiguessin arreglades seria el doble de maca. Aixequeu el cap quan hi passeu i veureu que fa una mica de pena.
la Diablessa ha dit…
Cada any per l'Aquelarre quan hi passem els diables es crema allò que s'assembla a una palmera. Ja s'ha convertit en una tradició.
Serrallonga ha dit…
Al ser una cruïlla de carrers, a les cercaviles de festa major o a la cavalcada de reis es concentra molta gent.
Oriol ha dit…
I si no haguessin tret mai la font...que ara esta a la placa major morta de fastic, pel meu gust molt millor.
xavi ha dit…
Oriol, vas equivocat la font de la Plaça Major , sempre ha estat allà.
En canvi la Font de Sant Miquel es va desmuntar a peces i aquestes es van utilitzar per fer l'intent de monument al Jaume Balmes de davant de Correus.
Espero que algun dia la poguem reconstruir a l'espai on era.
Oriol ha dit…
Ups doncs error... Però no m'equivoco quan dic que hi havia una font al final del passeig...

Gràcies per la correcció Xavi, la veritat es que soc massa jove per saber bé aquestes coses jeje.