Des dels ulls dels gegants

La realitat canvia en funció de les perspectives. El gegantisme és un bon exemple. Cada any, milers de persones surten als carrers de Catalunya per aixecar el cap i gaudir d’aquests colossos. Una tradició mil·lenària que any rere any ha aportat elements innovadors i moderns, sense perdre les seves arrels.

En aquesta línia, i amb la voluntat d’aportar un nou punt de vista a aquest fenomen, la Colla de Geganters de la Roca del Vallès ha impulsat el projecte audiovisual Cercavila d’alçada, un mig metratge d’una hora de duració que mostra l’actuació dels seus colossos durant les passades festes locals. L’element diferencial rau en que totes les imatges estan enregistrades des de la mirada dels gegants.




El documental, dirigit pel productor Arià Botey, s’ha realitzat amb motiu del 15è aniversari d’en Jofre, el gegant més petit dels tres que composen la Colla. Segons ha explicat Xavier del Villar, cap de colla, es van instal·lar càmeres amb una lent angular, més pròpies d’esdeveniments esportius, per tal d’augmentar la sensació d’alçada i fer un producte espectacular i d’impacte.

Les càmeres es van instal·lar en diferents punts. La geganta Emma, de tres metres noranta-cinc centímetres, la duia a la corona. L’Odó, de poc més de quatres metres, al punt on es lliga l’armilla de la capa. Mentre que en Jofre, de dos metres vint-i-cinc centímetres, la portava a mitja alçada.

Es tracta, per tant, d’una iniciativa que, a més de donar a conèixer la festivitat popular, vol difondre i fer més visible les importants activitats geganteres que es desenvolupen per tot el territori català. Un missatge fortament emfatitzat per David Roy, president de l’Agrupació de Colles Geganteres de Catalunya: “Els gegants sempre hi som, aportem molta gent i participem en múltiples cercaviles, però també tenim projectes diferents que ajuden a difondre la nostra activitat”.

El documental, que es pot adquirir per 12€ sota encàrrec, intercala imatges de la cercavila amb fragments d’una entrevista feta al creador dels gegants de La Roca del Vallès, Toni Mujal. Així mateix, també s’inclou algunes seqüències dels assajos previs i el muntatge–resum de mitja hora realitzat amb motiu de la presentació oficial del DVD.

La Colla de Geganters de la Roca del Vallès va néixer l’any 1989, amb l’Odó i l’Emma. En Jofre es va estrenar sis anys més tard, al setembre de 1996. Des dels seus inicis, han fet ballar els seus gegants a diferents poblacions de Catalunya, Navarra, Illes Balears, València, Andorra, França, Holanda, etc. La Colla també participa en diverses festes del municipi, com les Festes Majors d’estiu i d’hivern, les festes de Sant Sadurní (novembre), entre d’altres.

Consulta els spots del documental Cercavila d’alçada (I, II, III i IV).

Per adquirir el DVD, cal fer la comanda a través del correu electrònic de la Colla.

Informació extreta de http://www.tornaveu.cat/edicio-48/calaixsastre/9061/des-dels-ulls-dels-gegants

Comentaris