1972-2012 · 40è aniversari de l'Agrupament Escolta i Guia 'Coll de les Savines' de Cervera (II. La primera meitat dels 80.)

En el marc de la celebració del seu 40è aniversari, avancem per la petita història dels primers anys de l'Agrupament Escolta i Guia Coll de les Savines... Vam repassar els anys 70... Avui és el torn de la primera meitat de la dècada dels 80!


Camps d'estiu de Llops i Daines a Valldarques (1982).


La primera meitat dels 80.

Vaig entrar a l'Agrupament el curs 81-82 i, només posar-hi els peus, gairebé la primera cosa que vaig sentir era que calia celebrar el Xè aniversari.

Jo formava part d'un grup de gent que provenien de "fora" de l'escoltisme; el primer que calia era formar-nos una petita idea del significat d'aquella paraula. No ens en van donar gaires d'explicacions els que portaven ja cert temps dins l'escoltisme cerverí; semblava que tenien molt clar per on anar i estaven, jo diria, una mica eufòrics. Els va ser fàcil contagiar-nos la seva eufòria i engrescar-nos en el mateix objectiu: tots a treballar per a la celebració d'aquell desè aniversari!

I mentre anàvem embastant els actes d'aquella celebració, tot treballant amb els nois i noies a les diferents branques, essent espectadors més o menys actius en les assemblees i reunions de caps -algunes en el suggerent marc de la casa de Valldarques-, aguantant discussions inacabables, exposicions d'idees més o menys factibles i alguna que altra enrabiada, vàrem anar descobrint que fer escoltisme és: treballar al costat dels altres, ajudar a créixer els nois i noies com a persones a la vegada que et formes i progresses tu mateix, i tot això fer-ho dins l'àmbit del nostre entorn més immediat, la nostra ciutat i el nostre país.


Actuació dels Grallers de Cervera als actes de celebració del 10è aniversari de l'Agrupament (curs 1981-82).


Per festejar els deu anys de vida de l'Agrupament es va fer una exposició fotogràfica retrospectiva, una festa-cercavila al carrer, es va editar el fulletó "10 anys d'escoltisme a Cervera", es va celebrar una missa de camp a la Pèrgola amb l'assistència del senyor bisbe i es va portar el grup "Els Esquirols" al Gran Teatre.

Simultàniament a aquestes celebracions la vida amb els nois i noies als caus continuava i com a cloenda del curs venien els camps d'estiu: uns dies de convivència en plena natura.


Camps d'estiu de Truc a Organyà (1983).


Els anys següents són bastant actius, tan dins com fora de l'agrupament. El nombre de nens augmenta, les golfes del Casal Parroquial deixen d'ésser els espais de reunió de les branques i ens traslladem als baixos del mateix Casal.

Com a activitats internes més importants esmentaria les celebracions de festes tradicionals com la castanyada, el Nadal -amb concursos de postals i festivals de Sant Esteve-, les sortides anuals a la neu -amb un canvi d'allotjament que ens porta del Miracle a la Carral-, el Carnestoltes, la Diada de Sant Jordi -amb el muntatge d'un campament escolta a la plaça de la Pèrgola-, etc.

A nivell extern són vàries les tasques en les que els caps i els nois i noies grans d'aquells anys vàrem participar: servei d'ordre en la visita del president Pujol per a inaugurar el monument a la Generalitat, servei d'ordre en la visita del Papa a Montserrat, servei de neteja després dels aiguats de l'any 82 a València i a Lleida...

En l'àmbit cerverí no faltàvem a l'organització dels actes infantils de les Isagoges, les plantades d'arbres per celebrar la Festa de l'Arbre i, ja posteriorment, la presentació dels espectacles infantils organitzats per "Rialles" i les jornades "Natura i Poble". No hem d'oblidar tampoc les hores de treball atenent els bars de l'envelat de la Festa Major i de l'Aquelarre, ja que durant aquells anys significaven una font d'obtenció d'ingressos necessaris per a finançar les activitats de l'agrupament.


Sortida a la neu - La Mare de la Font, a Solsona (1985).


Aquest podria ésser un resum del treball dut a terme pels equips de caps dels quals vaig formar part. Altres generacions, altres grups de caps -anteriors i posteriors a nosaltres- hauran realitzat activitats diferents, però tots hem coincidit en una mateixa manera de fer-les, ja que en l'escoltisme el més important no és el que es fa sinó el com i el perquè es fa.

Avui tots ens sentim orgullosos d'haver arribat a aquesta nova fita històrica: les noces d'argent de l'Agrupament Escolta i Guia de Cervera. Que sigui per molts anys!

Text de Montse Vall i Segura, excap d'agrupament de l'AEG Coll de les Savines de Cervera, extret del dossier "Escoltes. Fent camí per la vida..." publicat l'any 1997 a la revista 'Segarra Actualitat' en motiu del 25è aniversari de l'Agrupament Escolta i Guia Coll de les Savines de Cervera.

Fotografies: arxiu AEG Coll de les Savines de Cervera.

Comentaris

Anònim ha dit…
En la primera foto, al darrera, també es veu el Ton Gomà i el Cana.

El lloc, podria ser el Castell del Remei???


Un que va ser a Carcaixent, el 82, treient fang dels carrers
un escolta dels 80 ha dit…
Els de la primera foto me'ls sé tots! A dalt començant per l'esquerra, Miquel Puig, Maite Morell, Ricard Cots, Josep Gual, i a baix, Montse Escudé i Fina Montagut.
Lo Carranquer ha dit…
Hem afegit algunes fotografies provinents de l'arxiu de l'Agrupament -al que cal agraïr-li la seva col·laboració-, fet que ens ha permès millorar la qualitat de les imatges que us havíem presentat i proposar-vos de noves.

De totes maneres, i per donar cabuda a totes tot mantenint el seu ordre cronològic, hem alterat una mica l'ordre de les imatges.

Per tant, els comentaris que feien referència a la primera foto realment es refereixen a l'última, de la sortida a la neu de l'any 1985.

Un consell: repasseu la notícia dels anys 70, a http://locarranquer.blogspot.com/2012/01/1972-2012-40e-aniversari-de-lagrupament.html. També hi hem afegit alguna fotografia.

Sempre a punt!