Innocentada · Inaugurat el Centre d'Interpretació de les Festes de Cervera

NOTICIA PUBLICADA AMB MOTIU DEL DIA DELS SANTS INNOCENTS

Ahir a la nit, a les 0.00h, va tenir lloc la inauguració del nou espai expositiu dels elements festius de Cervera i centre d'interpretació de les festes de Cervera.

L'espai, equipat amb els últims avenços museogràfics, es troba ubicat als baixos de la Casa Museu Duran i Sanpere. Més enllà de descriure els elements festius, es proposa un recorregut que permet conèixer els origens de les festes i elements més nostrats. Hi podem trobar entre d'altres les primeres ordinacions de Corpus, el cap de l'àliga de Cervera, l'espasa del General, els vestits i elements que conformen els macers, el timbaler i les timbales, tots els gegants de Cervera, el bestiari festiu de la ciutat, i una mostra dels instruments dels grups de percussió de la ciutat de Cervera.

L'espai es troba dividit en dues grans zones. La primera detalla un per un tots els elements festius; la segona pretén mostrar una interpretació de cada una de les festes més nostrades: la processó del Puro, la Festa Major d'Hivern, el carnestoltes del Port de Mar, la Passió de Cervera, les Caramelles, el Festival de Pasqua, la festa de Sant Jordi, la Fira de Sant Isidre, el Corpus i el Ball Parlat de Luciffer e los Diables, la Festa de Sant Joan, el Festival de Música, les Músiques Tendres del Centre Obrer, les Festes de Barri i la Festa de Sant Magí, l'Aquelarre i l'Aquelarre del segle XXI, la Trobada de Puntaires, la Isagoge, la Festa Major d'estiu, i els seguit d'activitats que es duen a terme al llarg de les festes de Nadal.

Al final de l'espai expositiu i com a element audiovisual, el visitant troba un petit auditori que projecta en 3D, un petit tast de les festes. Segons els primeres usuaris és espectacular i destaquen que quan es projecta el foqueral de l'Aquelarre, "sembla que es faci de dia".


A la imatge podem veure el primer grup que va poder gaudir de la magnifica producció. Els visitants poden gaudir en 3 dimensions moments com el discurs del General, o el Ball dels Gegants el dia de festa major.


Per últim destacar la presència de nombrososes personalitats en la inauguració. Entre elles la totalitat de regidors i el paer en Cap. Com a personalitat i estudiós del món festiu hi assistí en Bienve Moya, que després de ser felicitat per tots els assistents pels avenços en la construcció de l'àliga, aprofità el moment per remarcar que ell no és el constructor de l'Àliga de Cervera sino que n'és el Ramon Ninot. "Ens assemblem molt, i tenim moltes similituds com per exemple que els dos vivim en ciutats amb port de mar, però puc assegurar que no estic construïnt l'àliga de Cervera". Finalment en Bienve Moya va clausurar l'acte amb aquestes paraules: "El calendari festiu català està bàsicament repartit en quatre grans temporades de celebracions que es corresponen amb les quatre estacions. Per tant, la celebració del solstici d'hivern coincideix amb el Nadal cristià; el d'estiu amb la diada de Sant Joan; l'equinocci de primavera amb la Pasqua i les altres celebracions que tenen com a motiu central els vegetals (els arbres, les flors...); i el de la tardor amb les festivitats relacionades amb les marededéus trobades i Sant Miquel, i també amb la diada de Tots Sants."


A la imatge en Ramon Ninot, perdó, en Bienve Moya, amb alguns dels redactors de lo Carranquer, després de la conferència inaugural.


Finalment, abans de servir el petit refrigeri, alguns dels assistents van declarar: "Ens hem de felicitar, gaudim d'un espai que ni a Tàrrega ni a Guissona tenen." Les paraules van arrencar els més fervorosos aplaudiments. D'altra banda es va comentar la possibilitat que TV3 oferís en directe les primeres campanades de l'any, el dia 1 a la nit, "Potser a Guissona faran les últimes de l'any 2011, però a Cervera podrem dir amb orgull que hem estat els primers del 2012".

Passades les 2 de la matinada l'acte va acabar amb una ballada de sardanes de la Colla Sardanista Jovencells a l'entrada del Museu.

Comentaris

jaume primer ha dit…
Primera notícia! Després diuen que ara funciona bé la web de l'ajuntament.
Anònim ha dit…
Santa innocència!!!!! Ara tindrem un espai que serà l'enveja de la cultura popular!!