Innocentada · Dues entitats de la Segarra adquireixen un crani de l'Homo Segarrensis

NOTICIA PUBLICADA AMB MOTIU DEL DIA DELS SANTS INNOCENTS



La Fundació Jordi Cases i Llebot, conjuntament amb el Fòrum l’Espitllera, varen adquirir ahir dimarts en una subhasta pública a la Casa Sotheby's de Londres i per un import de 4.870 euros un magnífic crani homínid -a la imatge- descobert l'any 1953 pel paleontòleg sabadellenc Miquel Crusafont al jaciment paleolític d'Estaràs i datat en més d'un milió i mig d'anys, conegut com a Homo Segarrensis, un esglaó perdut en la cadena evolutiva.

L'escriptor i professor calafí Josep M. Solà, profund coneixedor en la matèria, i després d'una primera observació de les seves faccions, s'ha atrevit ja a plantejar una primera hipòtesi vers el caràcter i comportament de l'Homo Segarrensis. El defineix així:

Persona arrelada visceralment i profunda a la terra on ha nascut. És obsessivament introvertit, tancat i agarrat, amb un deix d'altivesa i arrogància insuportables. S'ha fet seu aquell principi de què parlen els sociòlegs: la 'self-fulfilling-prophecy' (profecia que s'acompleix i s'omple per si mateixa): a força de dir-li que era diferent i que la seva comarca, història i tarannà també n'eren, s'ho ha cregut del tot i ho ha assimilat biològicament: herència que s'ha traspassat de pares a fills. És home de poques paraules -eixut i esquerp- i mirada intensa: en els seus ulls s'hi dibuixen totes les esquerdes del secà que l'enlluerna i tota la tendresa del blat quan espiga. És terriblement escèptic i bàsicament profeta escaldat: "això no durarà quatre dies; ja t'ho deia, home, quatre números cagats". És la veu de la sibil·la i de la senyença, el crit tronador del desert...



Per finalitzar, informar que la peça, en bon estat de conservació, serà lliurada properament al reconegut arqueòleg i paleontòleg Eudald Carbonell perquè aprofundeixi en el seu estudi, que segons els experts obre un gran camp de descobriment, ja què permet esperar que obri un nou capítol en la investigació de la història antiga de la Segarra i dels seus pobladors.

Alhora, els adquirents s’han compromès a iniciar el més aviat possible una ruta per tots els pobles de la Segarra perquè el crani pugui ser exhibit i conegut pel públic en general.

Text de Josep M. Solà extret del llibre "Històries de Calaf", edicions de L'Albí.

Imatge extreta del catàleg de la subhasta i de http://www.reptileevolution.com/.

Comentaris

Anònim ha dit…
He llegit a l'encicloperia Britànica que aquest pot ser el crani més important d'Europa
Segarrensis ha dit…
Mooolt bó!