Innocentada · Arriben els quits de reporters de TV3!

NOTICIA PUBLICADA AMB MOTIU DEL DIA DELS SANTS INNOCENTS



A finals del mes de setembre es va posar en funcionament una nova mesura impulsada per la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals de Catalunya, que consisteix en enviar quits de reporters a totes les poblacions catalanes amb més de 5000 habitants amb una doble finalitat: per una banda, cobrir al màxim totes les possibles notícies que es puguin generar arreu del territori català i, per una altra, estalviar-se les unitats mòbils de què disposen tants els canals de televisió com de ràdio.

Aquesta mesura és una conseqüència del que va anunciar fa uns dies Mònica Terribas, directora de Televisió de Catalunya, sobre la possibilitat de la supressió dels partits de Champions i retransmissions de carreres de Fòrmula 1 per TV3. Amb els diners que es recaptaran a totes les poblacions que acceptin els quits de reporters, Terribas assegura que "podrem salvar la Champions i la Fòrmula 1, almenys la temporada que ve". I és que el cost d'aquests quits és de 5000€, però la capital de la Segarra, només haurà de pagar-ne la meitat (2500€) per la recent incorporació de la càmara del temps de TV3.

Aquests quits, formats principalment per una càmara i un micròfon estan instal·lats en un punt cèntric de cada població i així tothom hi pot accedir. En el nostre cas, a Cervera el podrem trobar a la plaça Santa Anna, entre l'establiment Shlecker i Cal Bescós. Qualsevol que cregui que una notícia pugui ser prou interessant perquè aparegui als telenotícies de TV3 o bé als butlletins informatius de Catalunya Ràdio o Catalunya Informació haurà de disposar d'una polsera acreditativa que podrà comprar a les oficines del Centre Municipal de Cultura (carrer Major, 115) pel preu de 10€.

Com veieu a les imatges, ja hi ha cerverins que han fet ús d'aquest quit de reporters. Concretament va ser durant passada Fira de la Mediterrània de Manresa, on un parell de nois aficionats al món casteller van cobrir la notícia de la diada castellera del 5 d'octubre.

Llibre d'estil.

A tots aquells que estigueu interessats a agafar aquest quit per cobrir una notícia, heu de saber que la Corporació Catalana ha penjat a la seva pàgina web el seu llibre d'estil, un recull de directrius i recomanacions que guien i orienten la feina de producció i difusió de continguts dels mitjans audiovisuals de la Generalitat de Catalunya. Recull els valors i principis de servei públic, compromís amb el país, qualitat de continguts i transparència i eficicència en la gestió. Un dels apartats que volem destacar és el 4.5.4.1, que parla sobre els errors de locució. Aquí en teniu un fragment:

  • Per evitar errors, abans de llegir un text per antena ens assegurem que els continguts són correctes i que, si conté paraules difícils, les sabem pronunciar. Si improvisem, procurem minimitzar els riscos del directe amb una preparació adequada. Si durant la locució sorgeixen problemes, els resolem amb calma i naturalitat.

  • Si donem una informació errònia, l’esmenem immediatament, sobretot en casos en què cal ser molt precisos, com ara els números premiats en un sorteig o les dades d’una informació de servei.

  • Si ensopeguem per un error de lectura o tenim un lapsus en la improvisació, demanem disculpes i reprenem el discurs amb naturalitat després d’haver corregit el fragment on ens hem equivocat.

  • En situacions inevitables, com ara un accés de tos o d’esternuts, passem la paraula a una altra persona. Si això no és possible, fem servir recursos que ens donin temps per recuperar-nos, com ara donar pas a un document d’àudio o vídeo, i després demanem disculpes a l’audiència per la interrupció.

  • Si en un context formal tenim un atac de riure, procedim com amb els accessos de tos i així que sigui possible recuperem la serietat i demanem disculpes. En espais més distesos, desdramatitzar i buscar la complicitat de l’audiència ens pot ajudar a recuperar la normalitat.

  • Si durant l’emissió es produeix un silenci no volgut, perquè ens quedem en blanc o perquè no entra un document gravat o es talla una connexió, mirem d’improvisar un discurs coherent que no trenqui la continuïtat. Si un convidat, per nervis o inexperiència, perd el fil del que deia i provoca un silenci massa llarg, recuperem la paraula de manera que l’audiència no quedi desatesa i facilitem que el convidat reprengui el discurs.

Informació extreta de la pàgina web de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals de Catalunya.

Comentaris

El reporter més dixaraxer ha dit…
Aquest matí ja hi habia cua a la plaça Santa Anna per fer us del microfon...que no passi res divendres de mercat! La cua pot arribar al noctàmbul!
Hi haurà conexions en directe amb el programma "els matins" de TV3 i "divendres"
Anònim ha dit…
ostres, doncs jo m'ho havia cregut amb la crisi que tenim...
Llibertat d'informació ha dit…
Boníssim!!! Notícia molt ben feta i molt ben elaborada!!! Moltes felicitats als autors.
Per cert, no seria mala idea...
Calamunda ha dit…
Però si això es veritat, lo nen de cal Roig ens va deixar un quit i vam fer uns reportatges de collons, l'altra es que ens ho publiquin....