Vint colles participen en la final del Campionat de Catalunya de Sardanes de punts lliures



El pavelló del barri de Sant Andreu de Barcelona ha acollit aquest dissabte la final del Campionat de Catalunya de Sardanes de Punts Lliures, en què han participat més d'una vintena de colles. A la competició es veuen coreografies originals i molt treballades que han servit per reivindicar la dansa tradicional de Catalunya.La colla barcelonina Mare Nostrum ha tornat a guanyar la competició, un premi que s'endú des de fa tres anys.

La final del campionat ha permès veure sardanes sofisticades i exigents. Cada colla prepara coreografies per a cadascuna de les peces i les assaja amb esperit professional per poder tenir opcions de guanyar.

Centenars de persones de totes les edats que setmana rere setmana volten pel país participant en aplecs, concursos i exhibicions s'han trobat per competir i a la vegada reivindicar una dansa que està ben viva. Per ser reconeguts en les sardanes de punts lliures els calen moltes hores i molt d'esforç.

Informació extreta de http://www.324.cat/noticia/1481992/ociicultura/Vint-colles-participen-en-el-Campionat-de-Catalunya-de-Sardanes-de-punts-lliures

Vídeo extret de http://www.tv3.cat/videos/3829612/La-Mare-Nostrum-guanya

Comentaris

Anònim ha dit…
Espectacle de punts lliures
28/11/11 02:00 - Josep Pasqual

De les colles sardanistes se n'havia dit “sardanisme de competició”, però ara s'autodenominen “sardana esportiva”. Es fa curiós que siguin justament els propis membres els qui apostin pel canvi. No hi ha dubte que representen la màxima expressió estètica de la sardana en moviment, la qual cosa a priori els equipara més a un cos de dansa que a un equip esportiu. Assajar no és el mateix que entrenar, i el que marca la diferència entre les dues accions són els paràmetres de la preparació del grup. S'ha de triar un model o l'altre, això sí.

Perquè... quin és l'objectiu de les colles: l'expressió artística o l'activitat física? La final del concurs de punts lliures de dissabte al vespre a Barcelona va donar moltes respostes. Amb una organització mil·limetrada i rigorosa, el Grup Maig va elaborar un espectacle fabulós extremadament colorista i plàstic d'un ritme tan trepidant que es feia difícil de seguir al detall les coreografies de totes les colles. Les protagonistes, les colles Tarragona Dansa, Mare Nostrum, Aires Gironins, Antaviana Jove, Montgrí 2000 i Trapelles com a guanyadores de cada categoria, però els veritables triomfadors, els gairebé 500 dansaires que van demostrar una capacitat artística brillant que vorejava la professionalitat. A més, escènicament la final va oferir un munt de propostes que la Unió de Colles Sardanistes hauria d'aplicar immediatament als concursos regulars de campionat de Catalunya per revitalitzar-los i fer-ne festes imprescindibles a cada població. El públic hi vam veure esport? No, de cap manera. Vam veure espectacle, emoció, vida, compromís, il·lusió, expressió, complicitat i dansa. I molt de rigor. Els dansaires de colla es poden considerar esportistes si els sembla adient, però els espectadors els veiem com a artistes. I els ho agraïm sincerament.
____________________________________________________
http://www.elpuntavui.cat/noticia/article/5-cultura/19-cultura/480164-espectacle-de-punts-lliures.html