Una exposició fotogràfica commemora el primer aniversari dels castells com a Patrimoni Cultural de la Humanitat

L’exposició fotogràfica “Castells i castellers. Patrimoni Immaterial de la Humanitat”, que s’exhibeix al Jardí del Palau Robert a partir del 17 de novembre, homenatja les persones i colles que han convertit els castells en un símbol de Catalunya i en un dels tresors culturals de la humanitat. La mostra coincideix amb el primer aniversari de la inscripció dels castells a la Llista Representativa del Patrimoni Cultural de la Humanitat.




La mostra, que es pot visitar fins al 16 de març de 2012, l’organitzen l’Agència Catalana de Turisme del Departament d’Empresa i Ocupació, i Editores Lunwerg, amb el patrocini del Grup Damm i Basf.

L’exposició aplega una selecció de fotografies que es publiquen en el llibre “Castells i castellers. Una voluntat col·lectiva”, editat per Lunwerg, que es va presentar el mateix dia 16, a les 18 hores, a la Sala Cotxeres del Palau Robert. A través de fotografies i textos ens endinsem en la intensitat i l’espectacularitat dels castells, una combinació única de força, equilibri i bellesa plàstica que captiva els espectadors de tot el món. Imatges i textos que també fan referència a la història, la tècnica castellera i els valors associats a aquestes construccions humanes en un món individualista: força, equilibri, seny, valor, constància, confiança en els altres, cultura de l’esforç, feina en equip... Les fotos són de José Carlos León Ercilla, Rafael López-Monné i Lucas Valecillos Molero.

Els castells, amb més de 200 anys d’antiguitat, una tradició cultural viva, han esdevingut una de les manifestacions culturals més genuïnes d’Europa. La seva importància i projecció a Catalunya i la resta del món ha anat creixent en els darrers decennis. S’ha passat de la mitja dotzena de colles del 1979 a les més de seixanta actuals. De les construccions de vuit pisos de l’inici a les deu actuals. De les actuacions en zones concretes de Catalunya, Camp de Tarragona i Penedès, a tot Catalunya i la resta del món. Els castells van assumir un protagonisme important en esdeveniments com els Jocs Olímpics de Barcelona o l’Exposició Universal de Xangai.

La inclusió dels castells en la Llista Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat va tenir lloc el 16 de novembre de 2010 en la reunió del Comitè Intergovernamental per a la Salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial de la UNESCO celebrada a Nairobi (Kenya). En la valoració de la candidatura, la UNESCO destacava que els castells “són percebuts pels catalans com a part de la seva integritat cultural, transmesa de generació en generació i proporcionen als membres de la comunitat un sentit de continuïtat, cohesió social i solidaritat”.

Informació extreta de la pàgina web del Palau Robert, a http://www20.gencat.cat/portal/site/PalauRobert/

Comentaris