Programes dels anys 40 de la Festa Major de Cervera (1940, 1941, 1942, 1943, 1944, 1947 i 1948)



Revisionem avui un altre dossier de la revista 'Segarra' realitzat pel Max Turull i el Ramon M. Razquin, aquest dedicat als programes de Festa Major dels anys 40 (núm. 178, setembre 2011).

"El lector trobarà en aquest dossier una selecció de programes de festa major procedents de l'Arxiu Històric Comarcal de la Segarra (ACSG) i de l'arxiu de la família Razquin, als qui agraïm les facilitats de reproducció. Hi ha programes oficials d'actes religiosos, d'actes festius, d'Acció Catòlica, del Círculo de Cervera, del Teatro Principal, de futbol, curses ciclistes, sardanes, tir al plat, certàmens literaris, etc. El lector atent també gaudirà de les delícies d'artistes locals com Batlle Martorell, l'obra dels quals il·lustrava i millorava substancialment alguns dels programes.

El material localitzat és molt superior a la tria, malauradament limitada, que ara podem oferir. L'arxiu comarcal, però, té previst facilitar la consulta d'aquest gruix de programes de festa major dels anys 40 a través de la seva web.

(...) Contràriament a la hipòtesi original que podria apuntar que la immediata postguerra seria un autèntic desert d'activitat social i cultural -no així d'ideològica i propagandística-, la recerca que hem realitzat a la secció de 'Programes, cartells i impresos' de l'Arxiu Comarcal mostra que durant tot l'any a Cervera se celebrava una gran quantitat d'actes culturals."









Comentaris