La geocerca

La geocerca (o geocaching en anglès) és una activitat a l'aire lliure on s'utilitza primordialment un receptor GPS, o tècniques de navegació tradicional, per a la troballa de tresors coneguts com a «geocaches». Els típics «geocaches» acostumen a ser un contenidor impermeable (una carmanyola, un rodet de fotos o un envàs de pastilles buit) que conté un registre, on hom s'hi apunta quan l'ha trobat, juntament amb un petit tresor de poc valor pecuniari.



Història.

La geocerca va tenir el seu origen en el grup de notícies sci.geo.satellite-nav, dedicat als Sistemes Globals de Navegació per Satèl·lit (GNSS).

David Ulmer, assidu d'aquest grup, va decidir celebrar el fet que el govern nord-americà suprimís la disponibilitat selectiva (SA) del GPS l'1 de maig del 2000, la qual degradava intencionadament el senyal dels satèl·lits per evitar que els receptors comercials fossin massa precisos. Va proposar un joc a la resta de membres del grup amagant el 3 de maig un «cofre del tresor» als voltants de la ciutat de Portland, a Oregon (Estats Units) i enviant al grup de notícies les coordenades exactes de la seua ubicació. El 6 de maig, aquell tresor ja havia estat visitat dues vegades, quedant-hi registrat en el seu llibre de visites.

El que va començar com un entreteniment amb un marcat caràcter tecnològic, s'ha anat transformat amb el pas del temps en una pràctica estesa a multitud de països i amb centenars de «caches» o tresors a tot el món. El 7 de setembre del 2009 es tenien registrats 893.560 tresors actius per tot el món.

geoPelegrins.

El Camí de Sant Jaume era, i continua essent, la ruta més antiga, més concorreguda i més cèlebre d'Europa. L'any 1987 el Camí de Sant Jaume fou declarat Primer Itinerari Cultural Europeu i el 1993 Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO. Per a més informació visiteu www.camidesantjaume.cat.

geoPelegrins és un projecte portat a terme per un conjunt d'equips de geocercadors que mitjançant el geocaching conviden a fer el Camí de Sant Jaume català. Així doncs estem parlant d'una sèrie de geoamagatalls que travessa Catalunya seguint el Camí de Sant Jaume. Està composta de 16 trams. A cada tram trobareu un geoSegell per posar a la vostra geoCredencial. Esperem que us agradi! Inicialment els geoPelegrins eren els creadors d'aquesta sèrie, però ara tothom que faci el Camí de Sant Jaume fent aquesta sèrie també serà un geoPelegrí.

Entra a www.geocaching.com i busca els amagatalls dels 'tresors' de Cervera i la Segarra.

Idea extreta de la pàgina web de l'Associació dels Amics del Camí de Sant Jaume de Cervera i la Segarra, http://cami-sant-jaume-cervera.blogspot.com/

Informació sobre la geocerca extreta de la Viquipèdia, http://ca.wikipedia.org/wiki/Geocerca

Informació sobre el geopelegrins extreta de http://ca.geopelegrins.cat/

Comentaris

Pirata ha dit…
He estat mirant i veig que de específicament de Cervera n'hi ha 7 ó 8, amb comentaris de gent que els ha buscat. No està gens malament per llevar-se un diumenge i anar a buscar un tresor...i aprofitar per visitar algun poblet!