La Faràndula d'Olot (Gegants, Àliga i Capgrossos) al Museu dels Sants

El Museu dels Sants d'Olot, està ubicat en l'edifici neogòtic del segle XIX conegut com "L'Art Cristià" que fou un edifici iniciada la seva construcció a partir de l'any 1890 seguint un projecte elaborat per l'arquitecte modernista Joaquim Codina i Matalí, per encàrrec d'en Joaquim Vayreda.



L'edifici inicial, constava de planta baixa, soterrani i de dos pisos més, destinats a habitatge. Actualment la major part de l'edifici està destinat a les diferents dependències i salas del museu, i la resta forma part de l'empresa "El Arte Cristiano" dedicada a l'elaboració de imatges religioses.

Està distribuit de la següent manera:

  • Planta Baixa: Accés principal del museu a partir del carrer Joaquim Vayreda, 9. En la mateixa s'hi troba: La recepció i atenció al visitant, botiga, sala d'audiovisuals, sala d'iconografia, sala de pintura i decoració, sala de models i serveis.
  • Planta Soterrani: Manufactura de la imatge, magatzem de blanc i observatori de les zones de Xarpes, Emmotllatge i retoc.
  • Primera Planta: Sala de imatges, pessebres, Setmana Santa, Faràndula d'Olot, espai Vayreda i serveis.
  • Segona Planta: Sala d'exposicions, tallers d'aprenentatge, sala pedagògica i espais privats d'administració i direcció del museu.

Dins dels elements festius que composen la Faràndula d'Olot a la primera planta del Museu dels Sants hi trobem aquests:



Informació extreta de la pàgina web del Museu dels Sants, http://www.museusants.cat/

Imatges: Sala Florensa, salaflorensa@gmail.com

Comentaris

Lo Carranquer ha dit…
T’esperem al Museu
dels Sants d’Olot.

Ubicat a l’edifici neogòtic que havia estat la seu de l’Art Cristià, el Museu dels Sants vol donar a conèixer la indústria de la imatgeria religiosa, una
activitat econòmica amb més de cent anys d’història i que ha estat molt important a la ciutat d’Olot.

Visitar el Museu dels Sants és endinsar-se en un taller d’artesans en plena activitat. A través d’uns finestrals, el visitant pot veure com es treballen en el dia a dia les tècniques artesanes que formen el
procés de fabricació dels sants: l’emmotllament amb pasta de fusta, la col·locació dels ulls de vidre, la decoració a mà amb pintura a l’oli o la realització de sanefes i daurats seguint les pautes del conegut art de Saint Sulpice originari de París.

A més, el Museu custodia els gegants originals, el Drac del
Carme i el Cucut i la Xurruca, així com a figures de pessebre i
figures decoratives, i també peces antigues i emblemàtiques tant
d’antics tallers de sants ja desapareguts com actuals.

Al Museu dels Sants també s’hi troba el que havia estat l’estudi de Marian Vayreda, el qual forma part de la Xarxa del Patrimoni Literari Català Espais Escrits.

A la sala d’exposicions temporals s’hi poden veure mostres d’artistes vinculats als tallers, de mitologia de les religions, de faràndula i celebracions populars
o de posada en valor de l’activitat i els productes
generats des dels tallers.
_________________________________________________
http://www.olot.org/cultura/icco-site/icco-site/publica-pdf/plafo/75.pdf
joan ha dit…
Molt interessant l'estructura dels gegants.
Anònim ha dit…
Semblant a l'àliga que s'està fent a Cervera.