Es presenta el "Requetetxec"



El 22 de novembre es presentarà a l’Associació de Mestres Rosa Sensat la publicació "Requetetxec. Descobrim els instruments i grups instrumentals dels Països Catalans".

Aquesta publicació del Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana (CPCPTC) és un material didàctic pensat per donar a conèixer els instruments i grups instrumentals dels Països Catalans a l’alumnat d’educació primària. Tot i que també pot ser d’utilitat a l’educació infantil i a l’ensenyament secundari.

També pot ser d’utilitat en altres àmbits d’aprenentatge fora dels ensenyaments de règim general: escoles de música, grups d’esplai, tallers, escoles de formació del professorat, escoles de formació de monitors, escoles d’adults i d’altres.

Els autors del treball que consta d’un llibre per al mestre, tres CD d’àudio i un CD-ROM, són Josep Maria Mayol i Puentes i Maria Antònia Pujol i Subirà.

'Requetetxec' està dividit en 18 unitats i en cadascuna d’elles hi trobareu el següent material:

  • Llibre del mestre: pretén ajudar el professorat a fer servir Requetetxec i cada unitat conté els següents apartats: Localització de la unitat; Introducció; Objectius i continguts de la unitat; Proposta d’activitats; Material addicional; Llista d’audicions de la unitat; Bibliografia especifíca de la unitat i Discografia complementària.
  • Fitxes de treball per a l'alumnat: Cada unitat té quatre fitxes de treball d’una pàgina, realizades en blanc i negre per tal que es puguin imprimir o fotocopiar. A les fitxes hi ha informació visual i escrita sobre l’instrument o la formació instrumental que es presenta, el seu context i la seva història. També hi ha els títols i autors de les audicions escoltades, i activitats a realitzar, l’última de les quals sempre és d’avaluació.
  • Material gràfic: En aquest apartat hi trobareu dibuixos d’instruments i agrupacions –sols o en el seu context-, partitures i musicogrames que apareixen en la publicació.
  • Audicions: Les audicions són el nucli de 'Requetetxec', ja que la major part de les activitats que proposem hi estan basades. La proposta d’activitats del llibre del mestre indica els moments en què suggerim fer escoltar cada audició. La majoria d’audicions del Requetetxec són tretes d’enregistraments que es troben al mercat. També trobareu exemples musicals que hem enregistrat expressament per a aquest projecte. Gràcies a ells tindreu l’oportunitat de fer escoltar a l’alumnat algunes audicions ben aclaridores i, en canvi, difícils de trobar: com sonen els instruments de la cobla per separat, els bordons d’un sac de gemecs, la manxa d’un acordió...

Les unitats al llibre del mestre, les fitxes dels alumnes, i el material gràfic i sonor estan organitzats segons els diferents cicles d'educació primària:

Cicle inicial:

Cicle mitjà:

Cicle superior:

Imatge extreta de http://www.despinakannaourou.com/855035/Requetetxec

Informació extreta de la pàgina web del Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana

Comentaris