Cervera assoleix el distintiu de 'Ciutat de la Ciència i la Innovació'



El Ministeri de Ciència i Innovació ha concedit el distintiu de Ciutat de la Ciència i Innovació a 17 nous municipis, que se sumaran als 30 que ho van obtenir en la primera edició. Aquesta acreditació premia el compromís de les ciutats amb la Recerca, el Desenvolupament i la Innovació (R+D+I) i la seva contribució des de l'esfera local al canvi de model productiu.

Les ciutats premiades en aquesta edició han estat, en la categoria de més de 100.000 habitants, Barakaldo (Biscaia), Bilbao (Biscaia), Burgos, Lleida, Madrid, Màlaga, Móstoles (Madrid), en la de 20.001 a 100.000 habitants, Alcalá de Guadaira (Sevilla), Alcoi (Alacant), Vila-real (Castelló) i Yecla (Múrcia), i a la de fins a 20.000 habitants Abanto i Ciérvana (Biscaia), Cervera (Lleida), Etxebarri (Biscaia), Ejea de los Caballeros (Saragossa), Gotarrendura (Àvila), Els Santos de Maimona (Badajoz).

Tots aquests municipis comptaran amb una sèrie de beneficis en el marc de les polítiques d'R+D+I, en passar a formar part de la Xarxa de Ciutats de la Ciència i la Innovació (Xarxa INNPULSO). La distinció s'obté per un període de tres anys, la seva renovació depèn després de les actuacions en matèria de ciència i innovació realitzades per cada ciutat en aquest període.

En aquesta edició s'ha valorat el grau de concordança dels projectes presentats amb l'Estratègia Estatal d'Innovació (e2i), l'esforç inversor dels ajuntaments en projectes d'innovació; l'impacte esperat de les millores o canvis introduïts després de la implementació dels projectes innovadors (mesurat en indicadors de la e2i, com són llocs de treball, creació d'empreses, projectes de compra pública innovadora o capital privat invertit), així com haver possibilitat la contractació de tecnòlegs a través d'algun dels programes INNCORPORA.

El jurat ha tingut més en compte als ajuntaments que han signat amb el Ministeri el protocol d'adhesió a la e2i: Bilbao, Lleida, Alcoi i Etxebarri.

Xarxa de 'Ciutats de la Ciència i la Innovació'.

La xarxa INNPULSO potencia la relació entre els ajuntaments i la realització de projectes de col · laboració. Formar part d'aquesta xarxa comporta una sèrie de beneficis en el marc de les polítiques d'R+D+I i de desenvolupament local:

  • Autorització per a l'ús de la distinció en la comunicació i promoció de la ciutat, tant a nivell nacional i internacional.
  • Foment i impuls de projectes col·laboratius entre els municipis que s'integren en la Xarxa de Ciutats de la Ciència i la Innovació.
  • Integració de la Xarxa com a entitat de referència sobre turisme científic.
  • Promoció de les Ciutats de la Ciència i la Innovació en esdeveniments internacionals relacionats amb R+D+I i el desenvolupament basat en el coneixement.
  • Consideració preferent d'aquestes ciutats per a la ubicació d'instal·lacions científiques i tecnològiques de titularitat o participació estatal, així com per ubicar nodes de la xarxa de Punts d'Informació sobre R+D+I, (Xarxa PIDI).
  • Priorització d'aquestes ciutats com a llocs preferents per organitzar les reunions entre diferents administracions i altres agents del sistema d'R+D, així com per a la celebració de congressos i seminaris dels seus organismes públics de recerca.

Principals actuacions a les ciutats distingides.

Des de la constitució de la xarxa, el Ministeri de Ciència i Innovació ha celebrat actes en diferents localitats distingides, entre les quals destaquen el lliurament dels Premis Nacionals de Disseny, a Càceres, l'Assemblea de constitució de la Xarxa INNPULSO, a Barcelona, ​​o el Ple de la Xarxa de Polítiques Públiques de R+D+I, a Tres Cantos (Madrid).

Així mateix, les ciutats distingides en la primera edició han estat un focus destacat de divulgació científica i en col · laboració amb FECYT, a través de la convocatòria d'ajuts per al foment de la cultura científica i de la innovació, dotada amb 4 milions d'euros, es va dedicar un apartat especial a les entitats locals, resultant beneficiaris dels ajuts els ajuntaments de Barcelona, ​​Ermua, Dues Germanes i Valladolid.

A més, dins de la plataforma INNAC: Actitud Innovadora, FECYT ha creat el projecte 'Ciutats amb actitud innovadora', que consisteix a desenvolupar en deu ciutats de Ciència i Innovació sessions de creativitat i innovació orientades a la generació d'idees per al benestar de la ciutat, les seves empreses i els seus ciutadans. Aquestes sessions permeten obtenir solucions innovadores sobre un dels tres reptes platejats: Transport i mobilitat, Medi Ambient i reciclatge i Salut i gent gran.

Els 10 ajuntaments que han estat seleccionats per ordre de sol·licitud són: Terrassa (Barcelona), Gata de Gorgos (Alacant), Dos Hermanas (Sevilla), Viladecans (Barcelona), Rivas Vaciamadrid (Madrid), València, Avilés (Astúries), Boiro (la Corunya), La Solana (Ciudad Real) i Valladolid.

Altres de les iniciatives que FECYT va a promoure dins d'aquest pla d'acció, serà oferir als ajuntaments que pertanyen a la Xarxa INNPULSO la realització en les seves localitats d'un paquet d'activitats adreçat a la divulgació de la ciència i la innovació i que inclou un taller sobre ciència, cuina i alimentació saludable, una exposició SINC, "La ciència és notícia", i un pack de cinema científic.

Més informació sobre la xarxa INNPULSO a la seva web (www.innpulso.es).

Informació obtinguda a la pàgina web del Ministeri de Ciència i Innovació

Comentaris

el rellotger ha dit…
Esperem que aquesta distinció porti del bracet algun que altre lloc de treball, que falta ens fa.
Anònim ha dit…
Quins són els mèrits demostrats per a que ens donguin aquesta "distinció"? La web no es pot veure en català, cosa que ja no és notícia...
Anònim ha dit…
Estiguem orgullosos!!! als temps que corren, totes les coses positives s'han d'aprofitar. Encara que potser només és a nivell de reconeixements..., bé suposo que ja ens ho explicaran millor, hem de saber treure'n profit. A veure si el nom de Cervera transmet bones vibracions arreu!!!.