Solsona vol convertir el 'Quarto dels gegants' en un dels principals punts turístics de la ciutat
Les tres parts responsables de la manifestació gegantera del Corpus i la Festa Major de Solsona coincideixen a destacar la importància cabdal de la imatgeria en la cultura popular local i en la necessitat d’adequar l’espai que l’acull. L’anomenat Quarto dels gegants requereix una intervenció arquitectònica, d’una banda, per conservar els improperis en les millors condicions i, de l’altra, per facilitar la promoció turística d’aquest patrimoni històric incloent-lo en les rutes pel nucli antic. Un conveni rubricat aquest divendres, 28 d’octubre, estableix els acords per finançar-ne les obres, que és previst tenir enllestides a final d’any, i gestionar l’espai.
L’alcalde, David Rodríguez, el president de la Confraria de la Mare de Déu del Claustre, mossèn Josep Torres, i el macip major de l’Agrupació de Geganters de Solsona, Joan Boix, han signat aquesta tarda el conveni de col·laboració per a la gestió, l’ús i el condicionament del Quarto dels gegants. Es tracta dels baixos de l’immoble conegut també com a Casa de la Mare de Déu, propietat de la Confraria, al número 37 del carrer de Sant Llorenç.
La intervenció consisteix en el condicionament dels dos locals del Quarto amb accessos independents des del carrer, intercomunicats per un pas ubicat en la paret mitgera. El projecte ha estat redactat per l’arquitecte tècnic Jaume Cuadrench i els treballs d’adequació estan pressupostats en 57.568 euros. L’Ajuntament es farà càrrec d’assumir la meitat del finançament amb càrrec als fons provinents de la Llei de barris a través del Pla d’intervenció integral del nucli antic, mentre que l’altra meitat serà sufragada amb 10.000 euros més de les arques municipals, i 18.784 euros de la Confraria.
Aquest és un “conveni llargament esperat”, segons ha destacat l’alcalde, que va sorgir d’una idea proposada per l’anterior macip major, Pere Cuadrench. “Ens va semblar que s’adeia perfectament als objectius del Pla d’intervenció integral del nucli antic, ja que serà un pol d’atracció de la ciutadania cap al centre”. El Quarto ha de convertir-se, a més, en “un dels punts turístics més importants que tindrà la ciutat”. Així mateix, “el Pla Director Turístic de Solsona també estableix la promoció del ric patrimoni intangible, del qual el folklore de la Festa Major i el Corpus forma part”.
Disponible per a visites guiades.
Quant al manteniment, correspon al consistori fer-se càrrec de les despeses d’aigua, enllumenat i neteja. Pel que fa a la gestió del local, serà assumida per l’Agrupació de Geganters. Amb tot, l’Ajuntament podrà organitzar-hi visites guiades. A més, mentre les instal·lacions estiguin tancades, els gegants seran visibles permanentment des de l’exterior.
Mossèn Josep Torres s’ha mostrat molt satisfet de l’acord assolit per les tres parts. “Ens feia patir que tota la riquesa folklòrica anés d’un costat a l’altre, amb la provisionalitat del seu emplaçament”, ha assenyalat. “Teníem pressa, perquè el cambril del Claustre no era el lloc apropiat per als gegants, i cada vegada que es treien o s’hi tornaven es corria el risc de patir algun accident”.
Una funció divulgativa sobre la festa.
A banda de mantenir en condicions òptimes la manifestació gegantera, s’ha plantejat el projecte perquè aquest espai compleixi una funció divulgativa sobre la festa solsonina. Tal com ha comentat Joan Boix, “a part de fer visitables els gegants, es podrà conèixer la festa, la seva història, el seu simbolisme i l’estructura mitjançant plafons explicatius”. També s’hi explicaran els noms propis que han contribuït a fer gran el Corpus i la Festa Major, el funcionament del protocol escrit del folklore geganter i la relació entre les tres entitats que en són responsables. Aquests textos, acompanyats d’imatges, es complementaran amb una vitrina on hi haurà exposades figures o peces originals històriques, com per exemple l’ala del drac del 1652, el cap de la mulassa del segle XVII o el cap de la geganta jove del 1940.
Tenint present la conjuntura econòmica actual, “és un projecte que toca de peus a terra i no ven fum”, ha afirmat el macip major, fent referència a anteriors propostes museístiques que s’havien posat sobre la taula anys enrere. Joan Boix li veu possibilitats de convertir-se en “un equipament que sigui un referent en l’àmbit de la cultura popular al nostre país”. En aquesta línia, la regidora de Cultura, Sara Alarcón, ha manifestat el seu desig que el nou Quarto dels gegants serveixi per “fer partícips de la nostra autoestima la resta de poblacions i projectar-nos envers el patrimoni català”.
Elements catalogats d’interès nacional.
Des del 2008, els quatre gegants, els nans, el bou, la mulassa, el drac, els cavallets i el ball de bastons, juntament amb els trabucares i la tronada, són reconeguts per la Generalitat de Catalunya com a elements patrimonials d’interès nacional, i l’àliga i els óssos, elements tradicionals d’interès nacional. Per aquest motiu, la rehabilitació del Quarto es concep com una actuació fonamental per a la conservació de la festa en una ciutat gegantera per excel·lència i, al mateix temps, per engruixir el potencial turístic del nucli antic en poder mostrar la comparseria en un espai arquitectònic òptim.
La Casa de la Mare de Déu és la primera propietat urbana que va rebre la Confraria per una deixa testamentària i és l’espai que ha custodiat la imatgeria des que els gegants van ser cremats en l’incendi del cambril del Claustre durant la Guerra Civil. Les primeres referències del Quarto, emperò, com a espai on es guarden els gegants, daten del segle XVIII, tal com documenta Jaume Cuadrench en la seva obra "Gegants i demés improperis de Solsona de les diades del Corpus i la Festa Major" (1998).
Informació i fotografies extretes de la pàgina web de l'Ajuntament de Solsona, a http://www.ajsolsona.cat/ca/noticies/solsona-vol-convertir-el-2018quarto2019-dels-gegants-en-un-dels-principals-punts-turistics-de-la-ciutat
Comentaris
Podriem fer aquí a Cervera quelquom semblant?
Auditori, casa dels Carranquers, baixos de sota el pati de l'antiga biblioteca, Sant Domènech.... i altres que segur que hi ha. podrien ser llocs possibles.