Música i músics al carrer: festa popular a l’abast de tothom



L’escriptor alacantí José Martínez Ruiz, més conegut com Azorín, va néixer al poble de Monòver, a la comarca del Vinalopó Mitjà. Escriptor de la Generació del 98, expressava així la seva devoció per les Bandes de Música: “Un poble no s’entén sense la seva Banda de Música, doncs aquesta és la expressió més genuïna de cultura popular de la seva gent”. Aquesta definició descriu un sentiment molt arrelat en la cultura de molts pobles dels Països Catalans vers les seves Bandes de Música.

Efectivament, a moltes comarques de Catalunya i a totes del País Valencià les Bandes de Música tenen una importància cabdal en les manifestacions culturals dels seus habitants. Les denominades Societats Musicals, apleguen una bona part de les activitats culturals de multitud de localitats, cultivant l’associacionisme i portant a terme una gran tasca pedagògica, cultural i d’integració social en els seus entorns.

La Federació Catalana de Societats Musicals, aplega a 41 Societats Musicals. Aquestes entitats, incorporen una o dues Bandes de Música cadascuna i, freqüentment, també agrupen altres tipus de formacions musicals, com ara Corals, Grups de Música de Cambra, Orquestra de Corda, Xarangues, etc. Aquestes formacions desenvolupen les seves activitats en el marc de les Escoles de Música que tenen les pròpies Societats, on més de 3.300 alumnes reben estudis musicals, que sovint acaben ampliant-se en els corresponents Conservatoris Superiors i més tard en les dues Escoles Superiors de Música que hi ha a Catalunya, entitats que són un continu viver de músics professionals per al País.

És per tot això, que ens trobem amb un potencial associatiu i cultural que sovint ha passat desapercebut, però que sorprèn quan es coneix en la seva magnitud. Des de 1845 hi ha Bandes de Música a Catalunya, bona part d'elles ultrapassa els cinquanta anys d’existència, algunes són centenàries, fins i tot. No és, doncs, un fenomen recent o poc arrelat, sinó tot al contrari, una manifestació cultural que ve de lluny i que ens situa en una realitat molt significativa de la cultura popular, especialment per a les comarques meridionals de Catalunya.

Una de les manifestacions més tradicionals dins del panorama bandístic del Principat, és la Trobada Nacional de Bandes de Música de Catalunya. Enguany hem celebrat la trentena edició, la Vila d’Alcanar ha estat l’amfitriona dels més de mil músics participants. Dissabte 1 i diumenge 2 d’octubre, les Bandes de Música han pres part en cercaviles pels carrers d’Alcanar i en diverses actuacions al Centre Cívic de la Vila. Música i músics al carrer. Festa popular a l’abast de tothom. I tot amb el segell de qualitat caracteritza, any rere any, les Bandes de Música de Catalunya.



Aquest any, els mitjans d’abast nacional, com ara TV3, s’han fet ressò de l’esdeveniment de la Trobada de Bandes a Alcanar. La visualització de les Bandes en el gran aparador públic que és Televisió de Catalunya ha estat una gran satisfacció per als amfitrions, per a l’Agrupació Musical Canareva i per a la Federació Catalana de Societats Musicals. És molt important i imprescindible que la televisió pública del nostre país continuï pel camí d’informar i mostrar les diferents manifestacions de la cultura popular del Principat. Aquests esdeveniments apleguen milers de ciutadans que hi participen, bés sigui de manera directa o com a espectadors. Aquestes activitats demostren identitat i demostren cultura, alhora que mostren les singularitats i les qualitats d’un poble que vol mantenir les seves arrels. Es tracta, també, d'unes activitats amb propostes més enllà d’un concepte cultural antiquat, amb projectes innovadors que, de ben segur, si es mostren als mitjans, atrauran un públic més ampli que no podríem intuir en principi.

Doncs hem de fer de la comunicació i de la col·laboració dels mitjans un gran altaveu de les manifestacions de la cultura popular que es fan a tot el territori, com ara la Trobada Nacional de Bandes de Música de Catalunya. És el camí per a aconseguir el ressò i el prestigi que la Cultura Popular i l’Associacionisme Cultural es mereixen.

Imatge extreta de http://manelzaera.blogspot.com/2010/11/musica-amposta-lira-grup-de-suport-la.html

Article de Josep Viana, vicepresident de la Federació Catalana de Societats Musicals, i extret de tornaveu.cat, a http://www.tornaveu.cat/edicio-43/article/8942/musica-i-musics-al-carrer-festa-popular-a-labast-de-tothom

Comentaris

Anònim ha dit…
Per la festa major seria una innovació. Jo en conec i són un element d'animació i alhora d'alt nivell de cultura popular. Al País Valencià en un poble de 1500 habitants es poden trobar dos bandes sense problema, tots els nens estudien algun instrument i quan passes pel carrer es pot sentir com assagen a casa o al "musical" que és el seu local de reunió.