'Exvots. Els miracles del Miracle'



Fins el proper 11 de desembre es pot veure al Museu Comarcal de Cervera l’exposició “Exvots. Els miracles del Miracle”, organitzada pel Museu Diocesà i Comarcal de Solsona.

La mostra dóna a conèixer una pràctica devocional habitual de l’antiguitat fins els nostres dies: l’oferiment d’exvots a la divinitat com a acció de gràcies per un benefici concedit.

Els exvots que integren l’exhibició pertanyen a la col·lecció d’exvots del Santuari del Miracle (el Solsonès), aplegats amb motiu del 550 aniversari del Santuari, que en aquesta ocasió s’ha ampliat amb exvots del Museu Comarcal de Cervera.

Es tracta d’un petit tresor, la col·lecció d’exvots que resta unida i en el seu lloc d’origen més important de Catalunya, tant pel nombre d’exemplars com pel ventall cronològic, que abraça des del segle XVI al segle XXI.



A més del seu caràcter simbòlico-religiós, els retaulons exposats ofereixen un vessant narratiu i artístic, car s’hi representen escenaris i protagonistes de fets prodigiosos. D’aquí que siguin coneguts també amb el nom de taulons de miracles o simplement de miracles. Donada aquesta última denominació, i tractant-se del Santuari del Miracle, el títol de 'Els miracles del Miracle', per a l’exposició i el seu catàleg, semblava predestinat.

L’exposició es presenta com un viatge en el temps. A través dels exvots pintats del Miracle coneixerem aspectes de la vida quotidiana dels nostres avantpassats, entendrem part del seu imaginari, i podrem fer-nos una idea dels canvis socials i econòmics esdevinguts en els darrers 400 anys. Deixeu-vos endur per la vostra imaginació, perquè els exvots pintats funcionen com una finestra al passat.

Informació i imatges extrets de la pàgina web del Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana i de http://exvotspintats.blogspot.com/2010/11/exposicio-de-retaulons-del-santuari-del.html

Comentaris

Ricard ha dit…
N'habia vist molts a Montserrat...són molt curiosos...
Anònim ha dit…
A mi aquest tema em fa una mica de cosa. Digueu-me maniàtica si voleu, però em fa un cert respecte.