Els nombres: el 13



Mort i naixement, trencament de la plenitud, nombre advers, doncs. L'any està compost de tretze mesos lunars de vint-i-vuit dies: hom creia que el tretzè mes era propici per a calamitats i plagues a dojo. Es diu que, a causa d'això, Mahoma suprimí del calendari àrab el tretzè mes, de tal manera que l'any musulmà consta de 354 dies, onze menys que l'any solar. El dia de més dels anys bixestos, antigament havia estat considerat nefast: qui naixia en 29 de febrer era qualificat de "tretzet", la torna del dotze. En la loteria o plena, el tretze és anomenat "el punt de les dones", ja que es donen tretze menstruacions l'any. També es diu que la relació del tretze amb les dones ve del fet que les dones tenen tretze forats al cos -comptant els ulls, els dels pits i els de les arracades-, mentre que els homes sols en tenen nou.

REFRANYER: "Qui per llunes va comptant, tretze mesos troba a l'any", o "qui setmanes va comptant..."; "Mantenir-se en els seus tretze" o "tretze són tretze" (entossudir-se o entretzenar-se en la pròpia dèria): es diu que prové del papa Benet XIII, l'aragonès Pedro de Luna, en el Cisma d'Occident, que no va voler renunciar al pontificat en favor del nou papa elegit a Roma i va ser declarat antipapa: "A la fi dels temps se sabrà qui era el veritable pontífex".

RONDALLARI: El tretzè: Un rei tenia dotze fills i amenaçà la reina que, si en tenia un altre, la mataria a ella i al nounat. I nasqué el tretzè, però els criats no van tenir cor de complir les ordres del rei.

LITERATURA: Joan Salvat-Papasseit: "Dia 13. Dimarts. / El sol és post i dansa el rat-penat... / Si la lluna ha sortit amb una rojor estranya, / a dalt dels campanars / les òlibes fan feina. / I la vella més vella del poble, la novena / d'un ungüent malefici. / Llampega i s'ou un tro en el cel ple d'estrelles: / que en aquesta hora esquerpa algú donava mal. / Les aranyes no dormen si la núvia escombrava / enllà de mitjanit. / I la núvia ha escombrat. / El gat ros ha baixat a la masia en runes. / I ha tornat. Però cec: / car s'havia empassades dues cuques de llum".

COSTUMARI: Per una dotzena de figues, se'n solia donar una de més, de torna; se'n deia "dotzena de frare": es conta que en un convent en què hi havia tretze frares i el pare procurador, com que els ous es venien per dotzenes, feien les seves manipulacions per obtenir-ne tretze del pagès.

CREENCES: Hom relaciona el tretze amb Judes, el mal apòstol, que era, comptant Jesús, el tretzè al darrer Sopar; i al cap d'hores, moriren el primer i el tretzè. Les persones supersticioses temen el nombre de tretze: ser tretze a taula o en una reunió; ser el tretzè d'una llista o enumeració; hi ha hotels i hospitals on no hi ha la cambra número tretze, i teatres, cinemes i estadis on se salten la fila tretze; el dia tretze és considerat fatídic, i més, si s'escau en dimarts (divendres, en països anglosaxons); fins hi ha un virus electrònic amb poder d'afectar els ordinadors els divendres tretze. Hi ha personalitats que el dia tretze s'abstenen d'emprendre o decidir res d'important.

HISTÒRIA: "Lo mal any primer", en què s'estengué per Catalunya i tot Europa la pesta negra, fou el 1333.

Text extret del llibre de Joan Soler i Amigó 'Enciclopèdia de la Fantasia Popular Catalana', editat l'any 1998 per l'editorial Barcanova.

Imatge extreta de http://fisicanumerologia.blogspot.com/2011/05/o-numero-13.html

Comentaris

Jason ha dit…
Hi ha una famosa pel·lícula dels anys 80 que es diu Divendres 13.
Tapaforats ha dit…
M'ha agradat això de que les dones tenen 13 forats al cos...però a mi m'en surten 14...
Lo Segarreta ha dit…
El 13é Aquelarre va ser l'any del diluvi!!