En Maginet



En Maginet , en Maginet Pelacanyes, és un personatge tarragoní creat pel Josep M.Tarrasa l'any 1934. Va néixer dins el context d'un programa radiofònic. Al llarg dels anys ha esdevingut un simbol per la ciutat de Tarragona.

La seva primera imatge la va obtenir del dibuixant Salvador Mestres i des de llavors va ser adoptada per moltes associacions benèfiques.

Però a més va protagonitzar èxits musicals amb cançons com l'"Examen de Maginet", També va prendre part en películes com "El Obstàculo", film que va obtenir un premi nacional de l'Espectacle.

El 1982 l'Ajuntament de Tarragona va decidir a petició del Club Maginet denominar jardí d'En Maginet la glorieta del parc del Miracle que presidia la figura del petit locutor, fins que va decidir traslladar la figura d'en Maginet a un lloc més transitat i modern de la ciutat, l'estany de la plaça Imperial Tarraco. El trasllat del Maginet a la plaça també es va aprofitar per retre homenatge a l'estimat i popular tarragoní Josep M. Tarrasa.

Josep M. Tarrasa.

Va fer seva la frase: "Demanar sense molestar per donar sense ofendre" i amb aquesta filosofia va dedicar la seva vida als altres, a Tarragona, a la seva família i a la ràdio.

Josep Maria Tarrasa va nèixer a Tarragona un 20 d'agost de 1913, i morí el 17 de març de 1996, als 82 anys, a la Clínica Monegal de la nostra ciutat. Tarrasa va cursar estudis en el Col·legi dels Germans de les Escoles Cristianes, el batxillerat a l'Institut d'ensenyament mitjà de Tarragona i, finalment, va fer el peritatge de l'Escola Industrial de Terrassa.

Amb només set anys va fer les primeres incursions en el món del teatre i ja llavors va mostrar molt bones aptituds a l'escena, que es ratificarien posteriorment quan va formar part de companyies professionals de renom. Josep M. Tarrasa també va encapçalar una companyia integrada totalment per actors i actrius tarragonins, amb la qual va oferir representacions tant a Tarragona com a d'altres ciutats i pobles d'aquesta demarcació.

La seva popularitat, però, va arribar a través de la ràdio. Precisament per les dots que va demostrar va ser cridat el 1943 per protagonitzar Don Juan Tenorio al Teatre Espanyol de Barcelona, que va obtenir nombrosos èxits.

El seu debut davant dels micròfons de Ràdio Tarragona va ser exactament la nit del 20 d'agost de 1933, després que va aconseguir en concurs la cobdiciada plaça de locutor de la naixent emissora. Només un any després creava la figura del Maginet, el personatge que tant havia de contribuir a la gran popularitat i amb el qual va iniciar la tasca benèfica continuada al llarg de mig segle amb gran eficàcia.

Seria amb l'ajut d'aquest personatge i inestimable col.laborador que al febrer de 1941 va començar a través de Ràdio Espanya, a Barcelona, emissions a favor de l'institut de puericultura integral Nuestra Senyora del Carmen de Barcelona. Aquesta tasca la va continuar durant diversos anys i va aconseguir gran quantitat de donatius per aquest institució. També a través dels micròfons d'aquesta emissora va realitzar una meritòria campanya en favor de la leproseria de San Làzaro.



Informació extreta de la pàgina web http://usuaris.tinet.cat/cmaginet/maginet.htm

Imatge extreta de http://lagarrofa.blogspot.com/2007/12/maginet-tall-de-nadala.html

Comentaris